Rešiti problem registracije mašina koje se ne mogu registrovati

Prekršajne kazne za mašine koje se ne mogu registrovati

14. feb 2014

Predstavnici poljoprivrednih organizacija iz Vojvodine apelovali su danas da se reši problem obavezne registracije priključnih mašina koje se u stvari ne mogu registrovati, i zbog čega policija poljoprivrednike kažnjava prekršajnim prijavama.

Poljoprivrednici su u razgovoru sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom objasnili da se propisuje obavezna registracija jednoosovinskih priključnih mašina za obavljanje poljoprivrednih radova, poput tanjirača, presa i razbacivača, iako za njih nije moguće uraditi tehnički pregled pa samim tim ni njihovu registraciju.

Oni su istakli da je pre početka prolećnih poljoprivednih radova neophodno rešiti ovu „nelogičnu i apsurdnu situaciju“, zbog koje poljoprivrednici dobijaju prekršajne kazne za mašine koje se ne mogu registrovati, navodi se u saopštenju za sastanka.

Ištvan Pastor je rekao da u ovom momentu, s obzirom da je Skupština Srbije raspuštena, nije moguće menjati zakone, ali je problem moguće rešiti promenom Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila.

Dodao je da će zatražiti informacije, tumačenje i hitnu reakciju nadležnog ministarstva.

Poljorivrednici su kao problem istakli i doneta rešenja Poreske uprave za stavljanje hipoteke na zemljište poljoprivrednika koji nisu u mogućnosti da plaćaju penzijsko-invalidsko osiguranje.

Ištvan Pastor je rekao da je to ozbiljan problem koji se mora sistemski rešiti, jer će u suprotnom dovesti do neizdrživo teškog socijalnog stanja među poljoprivrednicima na koji se ovaj problem odnosi.

On je najavio da će od Poreske uprave zahtevati opširne i precizne informacije kako bi se ova situacija u potpunosti ozbiljno sagledala, te na osnovu nje pronašla odgovarajuća rešenja i obustavili postupci prinudne naplate.

Na sastanku je rečeno da je neophodno da se u što je moguće ranijem roku isplate prošlogodišnje zaostale subvencije i omogući dobijanje povoljnih poljoprivrednih kredita, pre početka sezone prolećnih poljoprivrednih radova.

Pastor je razgovarao sa predstavnicima poljoprivrednih organizacija okupljenih u Savez agrarnih udruženja Vojvodine, Asocijaciju poljoprivrednika i subotičkog Udruženja seljaka.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Vojvodine Ladislav Tomić.

(Autonomija) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga