Rešite sudbinu članova Novosadskog pozorišta/ Újvidéki színház!

Apel pozorišnih poslenika Gradskom veću Novog Sada

03. jun 2016

Članovi ansambla Novosadskog pozorišta/ Újvidéki színház i kada se bore za svoj, kao i opstanak i ugled profesije i kolega rade to osobito i gromoglasno. Publika je njihov način borbe mogla da vidi poslednjeg dana 61. Sterijinog pozorja, uoči dodele nagrada. Demonstracija nezadovoljstva, očaja, prkosa, besa bila je uobličena emocijama u izuzetno zgusnutu, potresnu predstavu „Off“, prikazanu sinoć na sceni ovog teatra.

Mnogi ljudi, među kojima su bili i buduće i sadašnje kolege desetoro aktera ovog umetničkog krika, s predstave su izašli uplakani. Dug, muk aplauz ostao je na sceni da dočekuje sledeću publiku, kojima će glumci i ostali članovi ove pozorišne kuće pričati o indolenciji njihovog osnivača – Grada Novog Sada prema sudbini ovog teatra.

Međutim, ovo izvođenje predstave „Off“ nije se završilo samo velikim aplauzom i suzama saosećanja – na inicijativu reditelja Harisa Pašovića, nakon predstave napisano je pismo adresirano na nadležne za kulturu Gradskog veća Novog Sada. Potpisali su ga pozorišni poslenici, reditelji, glumci, umetnici, muzičari, kritičari, novinari, studenti, publika … iz Novog Sada i mnogih drugih gradova ex YU: Haris Pašović, Darinka Nikolić, Marina Milivojević Mađarev, Goca Đurđević Dimić, Ana Tasić, Sanela Krsmanović, Aleksandar Dujin, Branka Parlić, Branislava Opranović …

U pismu se, između ostalog kaže: „Upravo smo gledali predstavu „Off“, potreseni smo onim što smo čuli… Molimo vas da rešite ovaj problem pozitivno… Novosadsko pozorište/ Újvidéki színház je jedno od najboljih u zemlji i Regionu…“ Apel je napisan na poleđini repertoara Novoosadskog pozorišta/ Újvidéki színház.

Tokom predstave, publici je podeljen letak u kome se sažeto opisuje nečinjene Grada, koje preti da dovede do gašenja ove eminentne teatarske kuće, čiji su akteri ovenčani nebrojenim umetničkim nagradama, jedinog pozorišta sa čijih se dasaka igraju predstave na mađarskom jeziku.

Na letku piše:

„U prvoj nedelji decembra Grad je za 15 odsto umanjio budžet za 2016. godinu. U Novosadskom pozorištu/ Újvidéki színház jedna od šest planiranih premijera u 2015/2016 neće se realizovati. Budžet Off-a, šeste predstave u sezoni, nula je dinara.

Na osnovu člana 52. tačka 16. Statuta Grada Novog Sada na 265 sednici i od 22. decembra 2015. godine, donosi se zaključak. Nalaže se rukovodiocima javnih komunalnih i drugih preduzeća i ustanova i drugih preduzeća i ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač Grad Novi Sad, da pribave prethodnu saglasnost Gradskog veća Grada Novog sada za prijem u radni odnos novih lica, odnosno angažovanje po drugom pravnom osnovu.

Novosadsko pozorište/ Újvidéki színház tražilo je od grada saglasnost za obnovu sedam ugovora na određeno vreme. Među njima su ugovori glumaca, reditelja, organizatora, tehničara, rekvizitera i šminkera. Odgovor se i dan danas čeka”.

Pesnica

U predstavi „Off” – po tekstovima Katalin Ladik i ansambla, u režiji Zoltana Puškaša – igraju: Livija Banka, Gabriela Crnković, Terezija Figura, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Ištvan Kereši, Judit Laslo,Arpad Mesaroš, Atila Nemet, Gabor Pongo, Stanislava Orlović, Robert Ožvar i Bence Salai.
U podnaslovu predstave “Off” stoje pitanja: “Šta deset glumaca radi kad ih gradska vlast uhvati za gušu?
Kuda mogu oni, ako nevidljive ruke ukinu umetnost i umesto nje zasade prazne reči? Mogu da stanu na pozornicu i da govoore. O sebi, o svetu, o pozorištu. Mogu da urlaju ka nebu i da zabadaju bes u zemlju. Mogu da se uhvate za poeziju, da se dohvate smeha, progovore o zajedništvu, državi, o svetu i sistemu…
Mogu da se uhvate za reči kao pijan plota. Zvuči mistično, zar ne? Ali, jedino što je u nama mistično je naša zatvorena pesnica, pesnica spremna za udar…“

U nastavku, na istom malom, belom papiru, napisane su tri slike o radnom angažmanu troje aktera predstave, koji u ansamblu rade svako i po desetak različitih poslova, čija ljudska i umetnička sudbina zavisi od (ne)razumevanja ili (ne)bahatosti gradske vlasti, uglavnom nekozumenata kulture u ovom gradu.

“Ja sam Robert Lenard, umetnički rukovodilac pozorišta, umetnički saradnik, reditelj, asistent reditelj do 1. marta. Odnosi sa javnošću, formiranje pisanih materijala, kancelarijski posao, održavanje veza preko internet, uređivanje Teatruma. U ovoj sceni nema titla, jer je to takođe moj posao”.

“Ja sam Lovrić, rođena Fodor Angela, organizator pozorišta. Planiranje gostovanja, organizovanje putovanja, vođenje puta, koordinacija glumaca, konkursi, odžavanje kontakata, reprezentacija”.

(Tekst se govori na srpskom, a na letku je napisan na mađarskom jeziku): “Bojana Radović sam, pozorišni šminker i frizer. Satima pre predstave stižem na posao, u isto vreme kad i glumci. U najgorem slučaju za predstavu moram da pripremim 23 glumca. To znači 23 frizure i 23 šminke. Za predstavu “Off”, da ne ispadne gnjavaža, za to mi je potrebno sat i po”.

Branislava Opranović

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga