RERI podneo krivičnu prijavu protiv Linglonga zbog gradnje bez dozvole

Linglong je započeo sa gradnjom navedenih objekata bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu

05. nov 2020

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u kineskoj kompaniji Linglong zbog građenja fabrike guma u Zrenjaninu bez građevinske dozvole.

Kako se navodi u saopštenju, pravni tim RERI-ja podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Linglong International Europe doo Zrenjanin, China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co, Ltd i CRE International doo Beograd zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo građenja bez građevinske dozvole.

„Zbog postojanja sumnje da je investitor započeo sa izvođenjem radova na izgradnji pomoćnih objekta u okviru fabričkog kompleksa investitora Linglong pre pravnosnažnosti građevinske dozvole, odnosno pre izdavanja potvrde o prijavi radova, RERI je 27. maja 2020. godine najpre podneo zahtev građevinskoj inspekciji Zrenjanina zahtevajući da sprovede vanredni inspekcijski nadzor, dostavljajući fotografije koje potvrđuju ove sumnje“, piše u saopštenju.

Pošto nadležni inspektor nije postupio po podnetom zahtevu, RERI je 12. juna podneo pritužbu na rad inspektora, nakon čega ga je rukovodilac inspekcije obavestio da inspektor, gotovo mesec dana od podnošenja zahteva RERI-ja, nije mogao da pristupi lokaciji jer se na navedenoj lokaciji „vršilo razminiravanje terena“.

„Ugovor koji bi dokazao da se na navedenom terenu zaista vršilo razminiravanje, Gradska uprava Zrenjanina odbila je da dostavi. Takođe, rukovodilac je obavestio RERI da je inspektor, kada je konačno pristupio lokaciji i izvršio uviđaj utvrdio da je investitor gradio suprotno građevinskoj dozvoli zbog čega mu je naložio da obustavi radove i izmeni građevinsku dozvolu“, navode u RERI-ju.

Podsetili su da je Linglong započeo sa gradnjom navedenih objekata bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu, budući da je Gradska uprava u Zrenjaninu obustavila postupak procene uticaja na životnu sredinu navodeći da nema uslova da se postupak dalje vodi.

„Svih 215 podnetih mišljenja zainteresovane javnosti, među kojima i mišljenje RERI-ja, Gradska uprava Zrenjanina je proglasila neosnovanim, bez dodatnog obrazloženja“, navodi se u saopštenju.

RERI je do sada više puta ukazivao na nezakonitosti koje prate realizaciju, kako je u medijima najavljeno, „najveće direktne investicije u Srbiji“ i „projektu od značaja za Republiku Srbiju“.

„Iako nije jasno šta to zaista znači ne može biti opravdanje za kršenje pozitivnih propisa Republike Srbije“, zaključili su iz RERI-ja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga