Republikanski kandidat: Musliman ne može biti predsjednik SAD-a

Ben Carson smatra da vjera lidera države 'treba biti u skladu s američkim Ustavom', reagiralo Vijeća američko-islamskih odnosa

20. sep 2015

Republikanski predsjednički kandidat Ben Carson rekao je u nedjelju da muslimani nisu podobni za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, ustvrdivši da njihova vjera nije u skladu s američkim načelima.

„Ne bih zagovarao mogućnost da postavimo muslimana na čelo ove nacije. Apsolutno se ne bih s time složio“, rekao je ona za NBC-jevu emisiju „Meet the Press“.

Carson, penzionisani neurohirurg, koji je među najpopularnijim republikanskim kandidatima, kazao je kako smatra da bi vjera američkog predsjednika trebala biti „u skladu s Ustavom“.

Iza Donalda Trumpa

Na pitanje ispunjava li islam taj uvjet, rekao je: „Ne, mislim da ne“, no nije detaljno rekao na koji način se ova vjera kosi s američkim Ustavom.

Carson je trenutno na trećem mjestu po popularnosti za republikanskog kandidata za predsjedničke izbore u novembru 2016. godine, s podrškom od 14 posto ispitanika.

Za nominaciju Republikanske stranke takmiči se 16 kandidata.

Donald Trump na prvom je mjestu s podrškom 24 posto ispitanika, za četvrtinu manje u odnosu na 32 posto, koliko je imao nedavno.

Bivša čelnica Hewlett-Packarda Carly Fiorina na drugom je mjestu, s podrškom 15 posto ispitanika, po ispitivanju ORC-a.

Žestoke kritike

Carsonove izjave izazvale su žestoke kritike iz najveće muslimanske grupe za zaštitu ljudskih prava u SAD-u, Vijeća američko-islamskih odnosa.

„Za mene ovo znači da nije kvalificiran da bude predsjednik SAD-a. Ne možete imati ovakve stavove a istovremeno govoriti da ćete predstavljati sve Amerikance, bez obzira na vjeru i porijeklo“, izjavio je glasnogovornik organizacije Ibrahim Hooper.

Dodao je kako Ustav SAD-a veoma jasno zabranjuje vjerske provjere za one koji traže posao u javnoj službi i pozvao na odbacivanje „ovakvih neameričkih komentara“.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga