Republika ostala dužna Vojvodini pare

Pokrajini uskraćeno šest milijardi dinara za kapitalna ulaganja

08. feb 2012

Veći deo sredstava iz budžeta Srbije nemenjenih za kapitalne rashode u Vojvodini za 2011. godinu nije uplaćen, zbog čega je Pokrajina ostala bez šest milijardi dinara.

Potpredsednik pokrajinske vlade Ištvan Pastor rekao je da se taj novac, iako je bio planiran u budžetu za prošlu godinu, više ne može nadoknaditi, zbog čega Fond za kapitalne ulaganja ima velikih problema oko servisiranja nagomilanih obaveza prema izbvođačima radova.

„Najveći deo dugovanja prema firmama starih i do godinu i po dana smo sanirali. Ostao nam je dug od dve milijarde dinara i ako uskoro dobijemo od Republike četiri milijarde iz budžeta za 2012. platićemo ostatak i imati za nastavak započetih projekata i eventualno početak nekih novih“, rekao je Pastor.

Na predlog Saveza vojvođanskih Mađara, čiji je Pastor predsednik, bebalansom republičkog budžeta bilo je utvrđeno da će dug od osam milijardi Vojvodini biti isplaćen u tri rate, ali su uplaćene svega dve milijarde.

Iako je pokrajinski premijer Bojan Pajtić najavljivao krajem godine da veruje da će dug biti isplaćen do kraja godine i da pokrajinska administracija nikom neće ostati dužna, Pastor smatra da je već tada bilo jasno da od preostalog novca neće biti ništa.

„Mi smo u proteklih pet godina na ovaj način ostali uskraćeni za oko 60 milijardi dinara, što je iznos jednog godišnjeg budžeta Pokrajine“, rekao je Pastor i dodao da bi, poučeni ovim iskustvom, situaciju ove godine trebalo preduprediti.

Prema njegovim rečima, već su obavljeni razgovori u Ministarstvu finansija, gde im je rečeno da će, od predviđene 10,2 milijarde dinara za kapitalne rashode u 2012. godini, oko četiri milijarde Pokrajini biti uplaćeno do početka marta.

Pored toga, iz Ministarstva poljoprivrede Vojvodini bi trebalo da bude prebačeno 3,3 milijarde dinara za izgradnju vodne infrastrukture, a još dve milijarde Republika bi prosledila od kredita Svetske banke i Evropske investicione banke nemenjenih za izgradnju zdravstvenih objekata.

„Sve ovo nije loše, imajući u vidu prethodna dešavanja“, rekao je Pastor i dodao da ima razloga da veruje da će novac biti prebačen Vojvodini.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da je najnoviji primer najbolji dokaz da se ustavna ubaveza da budžet Vojvodine treba da iznosi najmanje sedam odsto budžeta Srbije može različito tumačiti.

„Ukoliko se tih sedam odsto ne tumače kao kapitalni rashodi za Pokrajinu, već kao transferna sredstva, onda pokrajinska administracija služi samo kao protočni bojler i u toj situaciji nam Ustav ni ne treba“, rekao je Kostreš.

Uz podsećanje da je njegova stranka bojkotovala ustavni referendum, Kostreš je ocenio da je tih sedam odsto „prevara i skretanje pažnje sa činjenice da bi Vojvodina najbolje funkcionisala sa izvornim prihodima, sopstvenom imovinom i zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću“.

„Ako uvek zavisite od volje u Beogradu, uvek ćete na ovaj način i prolaziti. Sadašnji sistem je loš i po njemu se ne može tačno utvrditi koliko nam para iz budžeta pripada. Možda Beograd misli da nam nije ništa dužan“, rekao je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga