Puzović: Ministarstvo oduzima Vojvodini 24 miliona dinara za zaštitu životne sredine

Reč je o Predlogu zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda

14. okt 2014

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodan Puzović upozorio je danas da će, ukoliko se usvoji Predlog zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, Pokrajinski budžetski fond za zaštitu životne sredine ostati uskraćen za 24 miliona dinara godišnje.

Puzović je na konferenciji za novinare objasnio da se takvim predlogom, o kojem će se izjašnjavati Skupština Srbije, ukida mogućnost da se deo naknada za korišćenje ribarskog područja na teritoriji Vojvodine koristi preko Pokrajinskog budzetskog fonda za zaštitu životne sredine.

„To su bila namenska sredstva koja su se već pet godina koristila za finansiranje programa korisnika ribolovnih područja u Vojvodini. Do sada je preko 70 miliona dinara plasirano korisnicima ribolovnih voda za programe u četiri segmenta: unapređenje rada ribočuvarske službe, tehničko i materijalno opremanje korisnika ribolovnih područja, poribljavanje ribolovnih voda i revitalizacija ribljih staništa, odnosno vodenih staništa koja su najugroženija u Srbiji“, rekao je Puzović.

Pokrajinski sekretar je istakao da su korisnici ribolovnih voda bili zadovoljni tim aktivnostima, jer je svaki dinar koji je stizao u pokrajinski budzetski fond, prema Zakonu o ribljem fondu, usmeravan korisnicima, za razliku od, kako je rekao, korisnika ribolovnih voda u drugim delovima Srbije, koji „nisu dobili ni dinara, iako su se sredstva slivala za istu namenu u iznosu od 10 odsto od prodatih ribolovnih dozvola“.

Puzović je naglasio da su se tim sredstvima ujedno i upravljači zaštićenih područja pomagali da kroz unapređenje ribolovnih staništa i voda, sprečavanje ribokrađe, unapređuju opšti biodiverzitet i prirodne vrednosti tih zaštićenih područja, koja su, dodao je, često od međunarodnog značaja.

„Tema je značajna, jer su sredstva za zaštitu životne sredine izuzetno važna, posebno zbog toga što smo u fazi pripremnih pregovora za priključenje Srbije EU. Poglavlje 27 o životnoj sredini je jedno od najkompleksnijih i najzahtevnijih poglavlja, ne samo sa aspekta obezbeđivanja odgovarajućih stručnih kapaciteta, već i sa aspekta obezbeđivanja neophodnih finansijskih sredstava“, rekao je Puzović.

On je dodao da se Sekretarijat u više navrata obraćao resornom ministarstvu i ukazivao na potrebu preispitivanja stava. Puzović je objasnio da je obrazloženje da je uzrok prelazak na programsku finansiranje u skladu s dosadašnjim načinom  na koji je Sekretarijat dodeljivao sredstva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga