Republika od Pokrajine otela 12 poljoprivrednih stanica

"Vojvodina je ostala bez para, to jest skupocene opreme i programa u koje je nekoliko godina ulagala"

13. feb 2013

Ministarstvo poljoprivrede pod svoju nadležnost je uzelo 12 poljoprivrednih stručnih službi u Vojvodini i enološku stanicu, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ocenio je da je to učinjeno kršenjem Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine i nepoštovanjem odluke Ustavnog suda Srbije, piše današnji novosadski Dnevnik.

Iz Ministarstva je, međutim, poručeno da zakon nije prekršen, pošto su poljoprivredne stručne službe društva ograničene odgovornosti, u kojima je Srbija vlasnik sto odsto kapitala.

Ministarstvo je optužilo Vladu Vojvodine da je na nezakonit način, jednostranom odlukom pokušalo preuzimanje poljoprivrednih stručnih službi.

Vlada Srbije donela je 7. februara odluku o imenovanju članova upravnih odbora svih poljoprivrednih stanica u Srbiji pa i u Vojvodini.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu su poručili da je tom odlukom počeo „atak“ na nadležnosti Vojvodine.

„Vojvodina je ostala bez para, to jest skupocene opreme i programa u koje je nekoliko godina ulagala, a u pitanje je dovedeno i dalje finansiranje 12 savetodavnih stručnih službi, enološke stanice i njihovih 90 zaposlenih“, kazali su u sekretarijatu.

„Dnevnik“ navodi da je prema Zakonu o utvrđivanju nadležnosti pokrajina imala pravo da preuzme osnivačka prava nad 12 poljoprivrednih stručnih službi i jednom enološkom stanicom u Vojvodini.

List dodaje da tu nadležnost pokrajini nije osporio ni Ustavni sud Srbije, u svojoj odluci iz jula prošle godine, kada je osporeno više od 20 nadležnosti pokrajine.

(Autonomija/Dnevnik) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga