Republika konačno prenela vlasništvo nad zemljištem zbog Žeželjevog mosta

Sve urađeno u minut do 12

30. okt 2013

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić potpisali su danas ugovor, na osnovu kojeg je republika bez naknade prenela vlasništvo na Novi Sad nad zemljištem, kako bi se mogla nastaviti izgradnja Žeželjevog mosta u glavnom gradu Vojvodine.

Reč je o četiri katastarske parcele, koje su potrebne za izgradnju pristupnih saobraćajnica drumsko-železničkog mosta preko Dunava u Novom Sadu.

Dalja izgradnja tog mosta bila je pod znakom pitanja upravo zbog četiri sporne parcele.

Miloš Vučević je rekao da će gradske vlasti u zakonskom roku sprovesti neophodne procedure, kako bi se iskoristila predviđena sredstva obezbeđena preko IPA fonda u vrednosti od 5,5 miliona evra.

Jovan Vorkapić je kazao da je taj most veoma bitan za Novi Sad ali i za celu zemlju.

Mediji su pre desetak dana preneli da će Srbija izgubiti 5,5 miliona evra donacije Evropske unije, ako se do 15. decembra ne raspiše tender za izgradnju pristupnih puteva ka Žeželjevom mostu u Novom Sadu.

Problem su bili imovinski odnosi na parcelama na kojima ti putevi treba da budu izgrađeni, jer nije bio rešen prenos vlasništva sa Republike na Grad.

Novi most se gradi na mestu gde je bio Žeželjev drumsko-željeznički most, koji je srušen u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

U maju 2000. godine postavljen je privremeni drumsko-željeznički most, koji usporava i drumski i željeznički saobraćaj, a prilikom visokih vodostaja, on predstavlja i prepreku većim brodovima, koji ne mogu proći ispod njega, jer je most nizak.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga