Vlada: Obezbeđena izgradnja polu-autoputa

To praktično znači da neće biti privremenog finansiranja pokrajine i da će biti izgrađen put Novi Sad-Ruma

13. dec 2012

Vlada Vojvodine večeras je saopštila da su sredstva za finansiranje izgradnje poluatoputa od Novog Sada prema Rumi, koji obuhvata i tunel kroz Frušku, obezbeđena i da se čeka pismena saglasnost Ministarstva za finansije Srbije.

Povodom saopštenja Ministarstva finansija da je na nejasan način interpretirana Pajtićeva izjava o sredstvima za finansiranje izgradnje ovog puta, Vlada Vojvodine je navela da je premijer rekao da su sredstva obezbeđena, i da će, nakon saglasnosti ministarstva biti realizovana preko budžeta Vojvodine za 2013. godinu.

„Nije sporno da su sredstva strogo namenska i da su predviđena za izgradnju deonice puta Novi Sad-Ruma sa tunelom kroz Frušku goru i prilaznim putnim saobraćajnicama, jer je taj projekat jedan od prioritetnih za Vojvodinu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da pokrajinskoj administraciji „nije od posebnog značaja“ pitanje da li će ta sredstva biti obezbeđena putem poreza ili kreditnom linijom kineske „Eksim banke“.

Ministarstvo finansija danas je saopštilo da se ne radi o novim, već o sredstvima koja su inače planirana usvojenim Zakonom o budžetu Srbije za 2013. godinu, kao namenski kapitalni transfer, davanjem garancije Republike za kredit kineskoj „Eksim banci“.

„O ovome je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić govorio više puta tokom rasprave o Zakonu o budžetu za 2013. u Skupštini Srbije, kada je objasnio da je budžetom za 2013. godinu Vojvodini već obezbeđeno 15 milijardi dinara više nego prethodnim budžetom“, navodi se u saopštenju.

Pajtić je danas novinarima rekao da to praktično znači da pokrajina neće ići na privremeno finansiranje i da će vrlo brzo izaći sa predlogom budžeta za 2013. koji će iznositi 71 milijardu dinara, što zadovoljava ustavnu garanciju da budžet Vojvodini čini sedam odsto budžeta Srbije.

“Novac će biti iskorišten za naš najprioritetniji program, a to je izgradnja poluautoputa od Novog Sada do Rume, koji podrazumeva i izgradnju tunela kroz Frušku goru”, rekao je Pajtić.

Dodao je da Vojvodina kroz ovaj projekat želi da da mogućnost razvoja nerazvijenim delovima Vojvodine i zato je predlog Republike prihvaćen, jer omogućava da Pokrajina definišeo budžet u skladu sa ustavnim okvirima.

“Otpali su razlozi za privrenemo finansiranje i time je praktično zadovoljen ustavni okvir, a ispunjava se i uslov da tri sedmine sredstava ide u kapitalna ulaganja”, kazao je Pajtić i dodao da je Pokrajina insistirala da serdstva budu obezbeđena i u tom pravcu najavila postupak pred Ustavnim sudom i pokretanje partničnih postupaka.

“Razgovori sa predsednikom države Tomislavom Nikolićem i ministrom finansija Mlađanom Dinkićem su urodili plodom i nema više nikakvog razloga da pokrećemo postupke pred sudovima zbog aktuelnog budžeta Srbije”, naglasio je Pajtić.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga