Republička vlast internacionalizuje pitanje Vojvodine

Da li je moguće da nisu ništa naučili iz prošlosti?

19. apr 2013

U Vojvodini nema separatizma a miting protiv vojvođanske vlasti pod nazivom „Stop razbijanju Srbije“ bio je pokušaj ataka na ustavni poredak zemlje i doveo je do destabilizacije prilika i proizvođenja krize u toj pokrajini, ocenili su učesnici tribine „Razgovor o Vojvodini“ u Novom Sadu. Snežana Ilić iz Centra za razvoj civilnog društva kazala je na tribini u Medija centru Vojvodine da je reč o sukobu između etničkog i nacionalnog principa u Vojvodini.

„Beogradska politička elita svesno deluje u Vojvodini, kako bi preusmerila ogorčenost zbog gubitka Kosova i zauzvrat ponudila ono što je ionako deo Srbije – Vojvodinu. Ali, ona svojim biračima nudi srpsku, a ne građansku Vojvodinu. U temelje nezavisnog Kosova žele da ugradi kosti autonomije Vojvodine“, ocenila je Ilićeva.

Prema njenim rečima, Vojvodina nema saveznike u Beogradu, a u ovom trenutku ni u međunarodnoj zajednici pa može da se osloni samo na Ustav i na svoje građane. Snežana Ilić se založila za raspisivanje referenduma u Vojvodini, na kojem bi se građani izjasnili da li žele da ta pokrajina ima autonomiju ili žele da ona postane samo „severna Srbija“, odnosno „puka geografska odrednica“.

Novinarka Žužana Serenčeš kazala je da je pre 25 godina izveštavala sa mitinga koji su prethodili „jogurt-revoluciji“ i dodala da je miting „Stop razbijanju Srbije“, koji je 12. aprila organizovan u Novom Sadu protiv pokrajnskih vlasti, bio urađen po potpuno istom scenariju kao i „događanja naroda“ od pre 25 godina. „Pre 25 godina autobusi su bili izlepljeni Miloševićevim fotografijama, a danas Aleksandra Vučića. Znalo se i tada čija je reč presudna a i danas se zna. Da li je moguće da se ponovo događa narod? Kada će konačno da se dogodi razum, pristojnost, normalnost? Da li je moguće da ništa nismo naučili iz nedavne istorije?“, upitala je Serenčeš.

Publicista Mirko Đorđević rekao je da u Predlogu deklaracije Vlade Vojvodine o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine „nema ni aluzije o separatizmu“. „Miting je atak na ustavni poredak Srbije. Kakav je to separatizam kada su Srbi najbrojniji narod u Vojvodini a na čelu vlade je Srbin iz svešteničke porodice?“, naveo je Đorđević. Prema njegovim rečima, oni koji organizuju mitinge internacionalizuju vojvođansko pitanje.

Kolumnista Teofil Pančić ocenio je da je aktuelna državna vlast kooperativna prema Briselu i Vašingtonu, ali će tu kooperativnost „naplaćivati na našoj koži“. „Oni će to naplaćivati na našoj koži, a jedan od omiljenih načina jeste da se pritisne Vojvodina. Srpska napredna stranka ne postoji, postoji Srpska radikalna stranka, pod drugim imenom. To je SRS minus Šešelj. Nema nikakvih dobrih Evropljana koji su shvatili svoje greške. Dovoljno da ih malo zagrebete ispod kože, da ih malo isprovocirate i dobijate radikale“, kazao je Pančić.

Medijski stručnjak Siniša Isakov rekao je da je na delu atak na institucije, na demokratiju i na građansko društvo. „Vojvodina ne vlada svojim resursima pa ne vlada ni svojom budućnošću“, kazao je Isakov.

Kulturološkinja Aleksandra Đurić-Bosnić ocenila je da je nasilje u Novom Sadu počelo preko institucija kulture. „Plašim se da bi epilog mogao biti strašan. Od apologije nasilja do stvarnog nasilja je veoma kratak put“, kazala je Đurić-Bosnić.

Novinar Željko Bodrožić ocenio je da će aktuelne republičke vlasti neprestano izazivati sukobe i „gaziti one koji drugačije misle“.

Publicista Pavle Radić ocenio je da u Novom Sadu nema dovoljno građanskog otpora nacionalističkom ludilu.

Predsednik Regionalnog odbora za pomoć izbeglicama Vojvodine Radenko Popić poručio je Demokratskoj stranci da se reformiše i dodao da civilno društvo u suprotnom neće sarađivati s tom partijom. On je upozorio da i u Vojvodini ima ljudi koji su „spremni na svašta i mi toga treba dobro da se čuvamo“.

Publicista i lekar Miroslav Ilić ocenio je da civilno društvo ima snage da pokrene vojvođansku elitu i u Vojvodini i u inostranstvu

Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine poručila je da civilno društvo ne treba da brani pokrajinskog premijera Bojana Pajtića i njegovu vladu, već treba da brani građane Vojvodine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga