Repriza devedesetih: Najbolja naučnica dobila otkaz na FTN-u!?

"Naprednjačka vizija" slobodnog univerziteta

14. mar 2014

Ivana Kovačić, profesorica sa Departmana za tehničku mehaniku Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu, dobila je otkaz na tom fakultetu i optužila rukovodstvo departmana i fakulteta za „progon najboljih“.

„Ko treba da školuje našu decu: najgori ili najbolji. I kakav sistem gradimo: onaj u kojem najbolji odlučuju ili onaj gde se odsecaju glave onima koji su najbolji?“, upitala je Ivana Kovačić u otvorenom pismu javnosti.

Dodala je da su odluku o njenom otkazu doneli direktor departmana Dragan Spasić i dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački, čije su naučne reference od dva i po do pet puta slabije od njenih.

Ona je navela da spada u pet najboljih naučnika u Srbiji i u svetski naučni vrh u svojoj oblasti.

Ivana Kovačić je precizirala da ima 387 naučnih poena, indeks citiranosti 375, najviši rang istraživača Ministarstva nauke A1 i ocenu studenata za izvođenje nastave 9,77 od moguće 10.

S druge strane, navela je ona, direktor Departmana za tehničku mehaniku Dragan Spasić ima 176 naučnih poena i citiranost 65, a dekan FTN-a Rade Doroslovački 120 naučnih poena a citiranost 7.

Ivana Kovačić je dodala je njen H-indeks 10, odnosno indeks produktivnosti i uticaja njenih naučnih radova, dok je H-indeks kod Spasića četiri a kod Doroslovačkog jedan.

„Njihova odluka vešto je upakovana u labavu pravnu formu sa elementima kaljanja mog teško stečenog akademskog ugleda i dostojanstva, sakrivena iza nekakvih tajnih glasanja bez želje da se uvaže najbolji naučni rezultati, da studenti imaju najbolje profesore, da Srbija ima najbolje rezultate jer ovom sistemu izgleda trebaju samo prosečni i poslušni, a nikako bolji od njih sa jasnim sopstvenim identitetom i mišljenjem“, ocenila je Ivana Kovačić.

Poručila je da neće otići iz Srbije i najavila da će preduzeti pravne korake za odbranu karijere, dostojanstva i ugleda.

Najavila je da će se pitanjem da li se pridružuju progonu najboljih obratiti Univerzitetu, Ministarstvu prosvete i nauke, ombudsmanu, međunarodnim organizacijama i celokupnoj javnosti.

„Ukoliko i dalje najgori budu odlučivali o najboljima, budućnosti u Srbiji neće biti“, poručila je Ivana Kovačić i navela da je u 17 godina dugoj naučnoj karijeri objavila više od 100 naučnih publikacija, od toga 45 naučnih radova u časopisima sa SCI liste.

Dekan FTN-a Rade Doroslovački rekao je novinarima da je situacija na Departmanu za mehaniku „teška“, te da između direktora departmana Dragana Spasića i profesorice Kovačić „postoje sporovi“, pa je Spasić odbijao da raspiše konkurs koji bi Kovačićevoj „obezbedio posao“.

„Činjenica je da je ona potrebna fakultetu i ja sam stoga pet puta zahtevao i na kraju primorao direktora departmana da raspiše konkurs. Ali, kolege su na tajnom glasanju to odbile. Ja ne mogu protiv statuta fakulteta i odluke sa departmana“, kazao je Doroslovački.

Grupa profesora i studenata Fakulteta tehničkih nauka (FTN) iz Novog Sada optuzila je pre nedelju dana dekana Doroslovačkog da je „ugrozio autonomiju fakulteta, zaposlenih i studenata“ nastupom na predizbornom mitingu Srpske napredne stranke (SNS).

U otvorenom pismu, koje je na adrese medija stiglo sa fakulteta, tada je navedeno da je Doroslovački počeo da sprovodi “progon i torturu” nad svima za koje smatra da ne dele njegove političke stavove, ali i nad naučnicima čije ga reference i status mogu ugroziti.

Doroslovački je govorio na mitingu koalicije okupljene oko SNS u Novom Sadu 21. februara, kada se skupu obratio „u ime Fakulteta tehničkih nauka i naših kompanija“.

Dekan je kasnije rekao da u svom govoru na predizbornom skupu nije promovisao stranku nego FTN i dodao da optužbe smatra neosnovanim.

ZAHTEV ZA HITNU SMENU DEKANA DOROSLOVAČKOG

Pozivamo sve nadležne da hitno smene dekana Fakulteta tehničkih nauka Radeta Doroslovačkog i da mu onemoguće da ikada više odlučuje o sudbinama najboljih naučnika i naše dece. Progon naučnika i intelektualaca u ovom trenutku predstavlja najveći zločin za Srbiju.

FTNZar nije bilo jasno šta će dekan Doroslovački učiniti nakon poklonjenja onima koji su već jednom raselili intelektualce po belom svetu, opustustošili naše Univerzitete, proganjali i hapsili profesore?

Nama je bilo jasno i zato smo odmah tražili njegovu smenu.

Nakon samo par nedelja, Doroslovački proteruje sa Fakulteta najbolju među nama, jer ako nju protera, sa nama ostalima će lako. Tako se lomi kičma, taj scenario smo već videli devedesetih. Ukoliko ovo društvo dopusti da Doroslovački „strelja prvog nedužnog“, apolitičnog, neposlušnog, politički, tajkunski i rodbinski nezaštićenog člana našeg kolektiva, legalizovaće se njegova namera da „megatrendizuje“ Fakultet tehničkih nauka. Ne smemo to dopustiti.

Peticiju za povratak Ivane Kovačić na Fakultet tehničkih nauka možete potpisati na sajtu:

www.peticije24.com/forum/87660

Ovaj zahtev potpisuju profesori, zaposleni i studenti Fakulteta tehničkih nauka koji će nastaviti da se obraćaju javnosti sve dok se na Fakultetu tehničkih nauka ne budu poštovala prava na život, prava na slobodu, prava na rad i obrazovanje svakog pojedinca.

FTN: Uprava će tražiti rešenje za profesoricu Ivanu Kovačić

Uprava Fakulteta tehničkih nauka (FTN) iz Novog Sada saopštila je da će „nastojati“ da pronađe rešenje za profesoricu Ivanu Kovačić, koja je prethodno dobila otkaz i optužila upravu fakulteta za „progon najboljih“.

FTN je u saopštenju za javnost naveo da po statutu te obrazovne ustanove dekan donosi odluku o raspisivanju konkursa za izbor u zvanje i zasnivanje radnog odnosa, ali na predlog izbornog veća departmana.

Departman za mehaniku, na kojem radi Ivana Kovačić, dekanu je uputio predlog da ne pokrene postupak za izbor u zvanje i zasnivanje radnog odnosa i da ne raspiše konkurs za izbor jednog nastavnika u zvanje vanrednog ili redovnog profesora za užu naučnu oblast Mehanika.

Nakon toga, dekan fakulteta poslao je molbu svakoj od 51 katedre na FTN-u da razmotre mogućnost za raspisivanje konkursa za profesoricu Kovačić, ali nijedna katedra nije dostavila predlog za raspisivanje konkursa, piše u obrazloženju Uprave FTN-a, koje je potpisala Marija Nenadović, menadžerka za odnose s javnošću.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga