Sindikati organizuju prvomajski protest u Beogradu

Zhtevaju zaustavljanje raspodaje resursa, povećanje zarada, nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije, nezavisnost medija

30. apr 2018

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ sutra će, na Međunarodni praznik rada, 1. maj, organizovati protest u Beogradu kako bi skrenuli pažnju vlasti da radnici zaslužuju da imaju bolji standard i je važno da se preduzmu mere kako mladi ne bi masovno odlazili iz Srbije.

Slogan protesta je „Da plate ustanu, a mladi ostanu“, a počeće u podne na Trgu Nikole Pašića, odakle će povorka preko Terazija otići do Narodne skuštine, gde će izneti zahteve, a zatim Ulicom kneza Miloša do Vlade Srbije.

Dva reprezentativna sindikata traže otvaranje kvalitetnijih i bezbednijih radnih mesta, zaustavljanje netransparentne raspodaje resursa, povećanje zarada, nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije, pristup javnim informacijama i postojanje nezavisnih medija, kao i izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Organizatori protesta očekuju okupljanje oko 5.000 ljudi, a povani su svi sindikati, mladi, nezaposleni, zaposleni i penzioneri, kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević

Sindikat „Sloga“ je saopštio da ove godine za 1. maj neće organizovati protestno okupljanje svojih članova u Beogradu, niti će članove i simpatizere pozivati da učestvuju u protestu „reprezentativnih, prodržavnih sindikata“.

„Mi smo čvrsto uvereni da rešenje problema poniženog radništva u Srbiji leži u proaktivnim demonstracijama i štrajkovima protiv svih onih koji bezočno gaze radna prava i ljudsko dostojanstvo, uključujući i samu vlast koja u kontinuitetu već deceniju kreira radnički i socijalni pogrom u vidu niske cene rada i pretvaranja Srbije u tržište evropske najjeftinije radne snage“, navela je „Sloga“.

I Policijski sindikat Srbije je saopštio da se neće pridružiti okupljanju povodom Međunarodnog praznka rada jer „ne želi da učestvuje u šaradi sindikalnih centrala na republičkom nivou, koje ništa ne rade za prava radnika, te odobravaju svaku odluku Vlade Srbije na štetu zaposlenih“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga