- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Represija policije nad fotoreporterima na utakmici Vojvodina-Crvena Zvezda

Fotoreporteri više medija pretrpeli su na sinoćnjoj utakmici Vojvodina – Crvena zvezda u Novom Sadu, teške uvrede i nasilno verbalno ponašanje pripadnika policije, koji su obezbeđivali utakmicu.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je protestovalo zbog te policijske represije i zatražilo da se izvršioci primereno kazne.

Tokom sinoćnje utakmice i profesionalnog angažmana na njoj, fotoreporteri agencije Beta Dragan Gojić, Blica Nenad Mihajlović i Tanjuga Jaroslav Pap, u više navrata su maltretirani od pojedinih policajaca koji su obezbeđivali utakmicu.

Prema navodima fororeportera, policajci su ih psovali, ograničavali im kretanje i bez povoda vikali na njih i vređali ih, onemogućujući im da nesmetano rade svoj posao.

Mihajlović je u izjavi za Betu kazao da se on se sve vreme ponašao onako kako mu je policija govorila, ali da je do verbalnog okršaja došlo kada je želeo da prođe na konferenciju za novinare, što mu je policija zabranila iako je prethodno pustila više civila da prođu kroz isti prolaz.

On je naveo i da su mu policajci rekli “da će kroz prolaz pustiti sve, samo da on nikada neće moći tuda da prođe”, nakon čega su ga posalali zaobilaznim putem do prostorija u kojima se održavala konferencija za novinare nakon utakmice.

“Tokom rasprave su bili neverovatno neprijatni i izgovorili su mnogo ružnih reči”, dodao je on.

I fotoreporter Dragan Gojić je za Betu ispričao da su policajci bili veoma neprijatni, te da „takvo represivno ponašanje nije dopustivo kada se radi o novinarskom poslu”.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine napominje da su policajci takvim postupcima značajno prekoračili svoja zakonska ovlašćenja, a pritom i ozbiljno ugrozili čitav niz članova Zakona o javnom informisanju i medijima koji garantuju medijske slobode.

„Lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, u skladu sa članom 138 Krivičnog zakona, imaju posebnu zaštitu i policija treba da štiti njihovu sigurnost, a ne da je ugrožava“, ukazuje se u saopštenju NDNV.

NDNV je najavilo da će povodom ovog slučaja uputiti pritužbu Ministarstvu unutrašnjih poslova.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!