Koalicija za slobodu medija upozorava na problem plagiranih Južnih vesti

Portal „Južnih vesti“ je nedavno izvestio o postojanju medija sličnog naziva i vizuelnog identiteta koji su označili kao kopiju njihovog medija

01. apr 2021

Koalicija za slobodu medija upozorila je da se i nakon svih prijava i apela u javnosti, u koje su se uključili i građani i čitaoci, plagirani sajt koji je kopija niškog nezavisnog medija Južne vesti još postoji, radi i nastavlja da obmanjuje javnost, te plasira neistine o članovima stvarne redakcije.

Koalicija je oštro osudila crtanje mete glavnoj i odgovornoj urednici „Južnih vesti“ Gordani Bjeletić, koju lažni portal optužuje da „laže i manipuliše informacijama“ i „ima zadatak da sruši Srpsku naprednu stranku sa vlasti u Nišu“.

„Svedoci smo da se tabloidne hajke i diskreditacija nezavisnih novinara nastavljaju svakodnevno u Srbiji, pa i uz pomoć ovakvih alata. Time postaje jasno da država nije stvarno zainteresovana za dijalog i saradnju sa novinarskom profesijom, kako bi zaštitila novinare i pružila im sigurnost i uslove za rad, već joj je cilj da utiša i isključi sve kritičke glasove koji u zemlji još postoje“, piše u saopštenju.

Ocenili su da ovo nije prvi put da u internet prostoru Srbije vidimo pojavu nekredibilnih medija, bez impresuma, kontakta i označenih vlasnika, jer ovakvi sajtovi niču svakodnevno i jedina svrha njihovog postojanja je orkestrirana kampanja protiv targetiranih neistomišljenika.

„Tim kampanjama oni crtaju mete i ugrožavaju bezbednost građana Srbije, i tako postaju širi bezbednosni problem, ne samo novinarski. Osim toga, krađom identiteta već dobro poznatog medija prekršeni su i zakoni i propisi Srbije, pa je pitanje, kako je moguće da ovaj medij i dalje radi i kako nije trpeo posledice, pa ni nakon što su protiv odgovornih lica podnete dve tužbe“, piše u saopštenju.

Optužili su državu što nikada nije pokrenula procese protiv vlasnika domena i ocenili da ova opasna praksa nastavlja da urušava medijsku scenu Srbije i da sve pozitivne procese ponovo vraća na početak.

Reporteri bez granica osudili kampanju kleveta protiv Južnih vesti

Reporteri bez granica, nevladina organizacija usredsređena na slobodu medija osudila je opasnu kampanju kleveta koja se vodi protiv portala „Južne vesti“ i urednice tog medija Gordane Bjeletić.

Ta organizacija je saopštila da podstiče vlasti da postupe po žalbi koju su podnele „Južne vesti“ i zatražila od ministarke kulture Maje Gojković da podrži novinare, prenosi Glas Amerike.

Portal „Južnih vesti“ je nedavno izvestio o postojanju medija sličnog naziva i vizuelnog identiteta koji su označili kao kopiju njihovog medija.

„Lažni portal ‘Južnih vesti’ formiran je u nameri da diskredituje nezavisne medije objavljuje laži, uvrede, prekrojene fotografije i preteće komentare. Portal je postao agresivniji od kako su lokalni političari pretili novinarima ‘Južnih vesti’ i odbili da odgovaraju na njihova pitanja“, navodi se u saopštenju Reportera bez granica.

(Glas Amerike)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Vakcinoslavija
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga