Reorganizuje se vodoprivredna delatnost u Vojvodini

Iskustva u privatizaciji vodoprivrednih preduzeća bila su vrlo negativna

22. nov 2012

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas predlog Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za reorganizaciju vodoprivredne delatnosti na teritoriji Vojvodine.

Resorni sekretar Goran Ješić rekao je na sednici Skupštine da u Vojvodini trenutno postoje preduzeća koja su privatizovana po prethodnom zakonu, ona kojima je osnivač lokalna samouprava i društvena preduzeća kojima upravlja radnički savet.

“Iskustva u privatizaciji vodoprivrednih preduzeća bila su vrlo negativna i pokazala su da ovakav model može dovesti do problema u preduzećima koje je osnovala Skupština Vojvodine, zbog čega je pribegnuto drugom modelu, a to je dokapitalizacija”, rekao je Ješić.

Po Ješićevom mišljenju, nekadašnja ideja da se vodoprivredna preduzeća sjedine u JVP „Vode Vojvodine” bilo bi nemoguće, pa je napravljena šema reorganizovanja vodoprivrednih preduzeća koja bi se odvijala u dve faze.

Prva faza bila bi dokapitalizacija „Voda Vojvodine”, koja bi iznosila oko 10 miliona evra, a Skupština Vojvodine bila bi većinski vlasnik gotovo svih vodoprivrednih društava na teritoriji Pokrajine, osim onih koja su privatizovana.

“To bi omogućilo potpunu kontrolu Skupštine i ‘Voda Vojvodine’ nad ovim preduzećima i dalji nesmetan rad tih preduzeća na slobodnom tržištu i prihodovanje sredstava koja nisu vezana samo za vodoprivredu”, rekao je JEšić.

Najavio je da će u proces početkom naredne godine biti uključena i ostala preduzeća, a ideja je da do drugog kvartala sledeće godine bude završen proces dokapitalizacije.

Precizirao je da je novac za dokapitalizaciju isključivo namenjen za nabavku nedostajućih i zamenu dotrajalih osnovnih sredstava za obavljanje vodoprivredne delatnosti.

Skupština je danas predložila Vladi Vojvodine da deo sredstava za dokapitalizaciju “Voda Vojvodine” namenjenih za dokapilizaciju društvenih vodoprivrednih preduzeća budu obezbeđena u budžetu Pokrajine.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga