- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Rektorka: Država nam je partner, a ne neko ko treba da nam pravi probleme

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je danas da je taj univerzitet od nacionalnog značaja, javno dobro starije od državnosti Srbije i jedna od najvećih vrednosti koje Srbija ima, te je u interesu svih građana da se bavi onim što je u njegovim nadležnosti i samostalno obavlja svoje funkcije.

„Mi smo univerzitet koji je osnovan u ustaničkoj Srbiji, vuče poreklo iz Velike škole, sada smo univerzitet čiji je osnivač država i jasno je da radimo za dobro ove zemlje i da nam je država partner, a ne neko ko treba da nam pravi probleme, mi to ne očekujemo od države i nadam se da će tako i biti“, rekla je Popović za N1 upitana da li univerzitet može da odoli političkim pritiscima.

Ona je rekla da je dobro da se akademska pitanja rešavaju u okviru akademske zajednice.

Popović je kazala da je ključni momenat u pregovorima sa studentima koji su blokirali Rektorat u Beogradu bio taj kada su počeli da razgovaraju u okviru nadležnosti univerziteta i da su tada razgovori postali plodonosni.

Ona je rekla da i dalje ne misli da je blokada najbolji način da se dođe do rešenja problema.

Popović je kazala da je dala garancije studentima da će učiniti sve što može da se uz poštovanje procedure skrati rok o ispitivanju doktorata ministra finansija Siniše Malog i da veruje da će svi u toj proceduri poštovati datu reč i da će sve biti završeno do 4. novembra i da drugačiji razvoj događaja ne može da zamisli.

Profesor Filozofskog fakulteta Danijel Sinani, koji je prethodna dva dana učestvovao sa rektorkom i studentima u razgovorima u Rektoratu, rekao je da ukoliko bude utvrđeno da je doktorat plagijat titula doktora nauka će Siniši Malom biti oduzeta.

Ujedinjena Demokratska stranka: Rektorka zaslužuje podršku

Ujedinjena Demokratska stranka pozdravila je saopštenje rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović u kojem je ne samo stala uz zahteve studenata, nego i u odbranu institucije koju predstavlja.

„U okolnostima u kojima režim sedam godina urušava nezavisne institucija u Srbiji, ovakav istup i otpor političkom pritisku, kojem su izloženi svi neistomišljenici Vučićevog režima, predstavlja veliku hrabrost i zaslužuje punu podršku svih koji se bore za vrednosti demokratije i slobode“, saopštila je Ujedinjena DS.

U saopšenju se dodaje da je ta stranka sve vreme upozoravala da je ignorisanje optužbi za plagiranje diplome ne samo Siniše Malog, nego i drugih funkcionera SNS-a, brutalno urušavanje i pravnog i obrazovnog sistema u Srbiji i obezvređivanje svih koji su diplomu stekli poštujući akademsku čestitost.

Demokrate su dodale da borba za povratak demokratije u Srbiju mora biti borba u kojoj je ne samo opozicija jedinstvena, nego i svi građani, institucije i udruženja.

Vučićevu rečenicu upućenu rektorki iz Njujorka okarakterisali su kao još jedno otvoreno upozorenje svim građanima da se neslaganje sa režimom neće tolerisati i da će svima koji se usude da se suprotstave njegovom sistemu ucena i pritiska- biti odbrojani radni dani.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!