Rekordno zračenje u Fukushimi

Curenje radioaktivnih voda je najveća prijetnja japanskoj populaciji i okolini još od samog izbijanja katastrofe u Fukushimi u martu 2011. godine

23. dec 2013

Kompanija TEPCO, zadužena za upravljanje nuklearnom elektranom Fukushima, otkrila je rekordno zračenje od 1,9 miliona bekerela po litru u svom reaktoru No.2. Također, radioaktivni cezij otkriven je u dubljim podzemnim vodama reaktora No.4 te raste strah od novih curenja u ocean.

Nivo radioaktivnih beta zračenja u podzemnim vodama oko oštećenog reaktora No. 2 raste od novembra. Raniji rekordni nivo iznosio je 1,8 bekerela po litru, a zabilježen je u reaktoru No.1, 13. Decembra.

U međuvremenu, TEPCO-va posljednja ispitivanja podzemnih voda ispod reaktora No. 4 pokazala su kako je moguće da postoji još jedan izvor radioaktivnog curenja u ocean.

Po prvi put su analizirani uzorci vode preuzeti iz sloja 25 metara ispod reaktora No. 4. Otkrivena je količina od 6.7 bekerela po litru cezija 137 te 89 bekerela po litru stroncija, kao i druge radioaktivne supstance koje emituju beta zračenja.

Iz TEPCO-a navode kako je još rano govoriti o žarištu radioaktivnih curenja te je potrebno još ispitivanja kako bi se otkrilo. Kompanija ukazuje kako trenutne cifre mogu biti pogrešne budući da su se radioaktivne supstance mogle greškom pomiješati tokom uzimanja uzoraka.

Curenje radioaktivnih voda je najveća prijetnja japanskoj populaciji i okolini još od samog izbijanja katastrofe u Fukushimi u martu 2011. godine.

Tek krajem jula ove godine TEPCO je otkrio činjenicu da kontaminirana voda u ocean dolazi iz podruma I prolaza elektrane u ocean. Od tada su prijavljena dva velika curenja veoma kontaminirane vode iz rezervoara za skladištenje u okean.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga