Rekordna inflacija Latinske Amerike: 56 posto u Venecueli

Inflacija se, sa 5,1 posto oktobra, usporila na 4,8 posto novembra i na 2,2 posto decembra, saopštila je Centralna banka

01. jan 2014

Inflacija u Venecueli dostigla je 56,2 posto 2013. godine što je godišnji rekord Latinske Amerike, ali se trend promijenio u posljednja dva mjeseca, poslije vladinih mjera za kontrolu cijena, saopštile su vlasti u ponedjeljak.

Inflacija se, sa 5,1 posto oktobra, usporila na 4,8 posto novembra i na 2,2 posto decembra, saopštila je Centralna banka.

U govoru u ponedjeljak novinarima, predsjednik Nikolas Maduro je rekao da je godišnja stopa inflacije ukupno 56,2 posto, dok je 2012. godine bila 20,1 procenat.

Posljednja godišnja projekcija vlasti bila je 54,3 posto.

Kao i ranije, Maduro je skok cijena objasnio „ekonomskim ratom“ opozicije, privatnog sektora i njihovih pristalica u inostranstvu, bez kojih bi Venecuela, kako je rekao, imala „jednocifrenu inflaciju“.

Pošto je novembra dobio od Skupštine puna ovlaštenja da se bori protiv ekonomske krize i korupcije, predsjednik Venecuele je preduzeo niz mjera da zavede kontrolu komercijalnih zakupnina, cijena aparata za domaćinstvo, odjeće, vozila, namještaja i igračaka.

Pripadnici snaga bezbijednosti su otpremljeni da u trgovini nadziru provođenje tih novih pravila, a prijestupnicima smjesta prijeti zatvor.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga