Rekordan nivo ugljen-dioksida u atmosferi

Nivo ugljen-dioksida u Zemljinoj atmosferi je najviši u posljednjih 800.000 godina, navode naučnici

12. maj 2013

Količina stakleničkog plina ugljen-dioksida u atmosferi premašila je 400 dijelova na milion (ppm) na mjernoj stanici na Hawaiima, po prvi puta otkad su 1958. godine na toj stanici počela mjerenja, objavila je američka agencija za okeane i atmosferu NOAA, prenosi Hina.

Za mnoge naučnike nivo od 400 ppm-a, što znači da u atmosferi ima 400 molekula ugljen-dioksida na milion molekula zraka, predstavlja simboličnu prelomnu tačku u porastu nivoa tog plina za koji se vjeruje da pridonosi globalnom zagrijavanju.

„To je važno jer je riječ o prelomnoj tački koja pokazuje stabilan porast nivoa ugljien-dioksida u atmosferi“, rekao je James Butler iz NOAA-a.

Nivo ugljen-dioksida (CO2) od 400 ppm-a je isto tako važna u klimatskim pregovorima koji se održavaju pod okriljem UN-a jer ju je većina klimatskih naučnika označila kao opasnu.

Upozorenja naučnika

Godinama su mnogi naučnici upozoravali da se nivo ugljen-dioksida mora zadržati ispod 350 ppm-a kako bi u ovom stoljeću porast globalne temperature ostao manji od dva stepena Celzijusa.

Deseci mjernih stanica širom svijeta prate nivo CO2, a stanica na Mauna Loi, vulkanskoj planini na Hawaiima, smatra se jednom od najvažnijih.

„Instrumenti na Hawaiima pokazali su u četvrtak vrijednost od 400,03 ppm-a. Neke su arktičke stanice prije više od godinu dana izmjerile nivoa više od 400 ppm-a, a globalni prosjek nivoa ugljen-dioksida mogao bi se ustaliti na iznad 400 ppm-a sljedeće godine ili u bližoj budućnosti“, rekao je Butler.

Bez obzira na to hoće li se te prognoze ostvariti, nivoi tog stakleničkog plina u Zemljinoj atmosferi već sada su najviši u posljednjih najmanje 800.000 godina, a možda i čak pet miliona godina, navode naučnici.

Koncentracije ugljen-dioksida na stanici Mauna Loa mjere se od 1958, kada je nivo bila 317 ppm-a.

Tokom posljednjih 800.000 godina nivo CO2 varirala je između 180 i 280 ppm-a. Od početka Industrijske revolucije, porastom korištenja fosilnih goriva, nivo CO2 počela je rasti do oko 290 ppm-a krajem 19. stoljeća.

Tokom 20. stoljeća stopa porasta se ubrzala, a do početka 21. stoljeća globalna nivo ugljen-dioksida u atmosferi dosegla je 370 do 380 ppm-a.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga