Rekordan broj kandidata za Nobelovu nagradu

Za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, koja će biti dodeljena u oktobru u Oslu, prijavljen je rekordan broj kandidata, čak 259, od čega 209 pojedinaca i 50 organizacija, saopšteno je iz Nobelovog instituta

05. mar 2013

Za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, koja će biti dodeljena u oktobru u Oslu, prijavljen je rekordan broj kandidata, čak 259, od čega 209 pojedinaca i 50 organizacija, saopšteno je iz Nobelovog instituta.

„Skoro svake godine raste broj kandidata. Nominacije stižu iz celog sveta“, izjavio je za agenciju Frans pres direktor Nobelovog instituta Geir Lundestad.

Među do sada poznatim kandidatimaje je pakistanska devojčica Malala, koja je bila nominovana i prošle godine,  evropski aktivisti za zaštitu ljudskih prava,  ruska nevladina organizacija „Memeorial“, bivši američki predsednik Bil Klinton, kao i predsednik Burme Tein Sein.

Nobelov komitet će saopštiti odluku o dobitniku ove prestižne nagrade početkom oktobra, a nagrada će biti dodeljena 10. decembra.

Nobelova nagrada dodeljuje se od 1901. svake godine, na dan smrti švedskog pronalazača i fabrikanta Alfreda Nobela, koji je ustanovio ovo priznanje.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga