Rekonstrukcija najugroženijih delova nasipa u Vojvodini

Rekonstrukcijom obaloutvrda biće dugoročno zaštićena ugrožena naselja

06. apr 2012

Trenutno se na nasipima i obaloutvrdama na reci Tisi izvore radovi na dve lokacije, s ciljem da se završi rekonstrukcija nasipa u opštinama Žabalj i Titel, izjavio je danas direktor Javnog preduzeća Vode Vojvodine Atila Salvai.

Salvai je prilikom obilaska radova rekao da je u protekle četiri godine investirano više od 3,4 milijarde dinara u nasipe u Vojvodini, a najviše sredstava, odnosno 1.7 milijardi, uloženo je u rekonstrukciju i stabilizaciju leve i desne obale Tise, nizvodno od Žabaljskog mosta.

„Kada sve bude gotovo, ovo područje, koje je tokom 2006. godine bilo najugroženije, biće znatno bezbednije od visokih voda Tise”, rekao je Salvai i dodao da u Vojvodini više nema nasipa sa rizikom koji je postojao na ovom delu Tise.

Rekordno visoki vodostaji na Tisi 2006. godine zapretili su da ugroze Titel, Lok, Šajkaš, Žabalj, Gardinovce, Vilovo i Mošorin, ali su ta naselja krajnjim naporima odbranjena pravovremenim postavljanjem džakova.

Polovinom aprila 2006. godine Tisa je u Novom Kneževcu dostigla rekordnih 949, u Senti 926, a kod Titela 818 centimetara.

Bilo je uvedeno vanredno stanje u opštinama Zrenjanin, Žabalj i Titel, a odbrana je trajala dva meseca.

„Uvek je bolje zaustaviti ili sprečiti poplavu, nego sanirati posle njene posledice. I uvek je to jeftinije”, rekao je prilikom obilaska radova predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Dodao je da će rekonstrukcijom obaloutvrda biti dugoročno zaštićena ugrožena naselja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga