Rekonstrukcija crkve sa tri tornja u Bečeju

Pravoslavnu crkvu u Bečeju izgradio je između 1851. i 1858. godine majstor graditeljstva Andrija Šmaus sa pomoćnikom Janošem Zomborijem iz Bečeja

21. nov 2012

Jedan od simbola Bečeja, pravoslavna crkva posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju u Bečeju 2008. godine proslavila je 150-tu godišnjicu postojanja i tada je započeta i fazna restauracija ove crkve sa tri tornja. Do sada je obnovljena krovna konstrukcija hrama, opravljena električna instalacija i sat na zvoniku, a sada je na redu opravka tri tornja, za šta je parohija izdvojila 16,5 miliona dinara.

Završetkom obnove gornjih delova hrama započeće rekonstrukcija kanalizacionih instalacija i hidroizolacija zidova, ali najveći izazov predstavljaće ipak restauracija i konzervacija vrednog okonostasa u crkvi. Po okončanju svih tih radova postaviće se i bezbednosne kamere i dekorativno osvetljenje .

Pravoslavnu crkvu u Bečeju izgradio je između 1851. i 1858. godine majstor graditeljstva Andrija Šmaus sa pomoćnikom Janošem Zomborijem iz Bečeja. Izgrađena je u stilu kasnog klasicizma, dok su tri tornja, kao simbol Svetog trojstva, rađena u baroknom stilu. Ikonostas krase 63 ikone koje je naslikao čuveni slikar Uroš Predić.

(Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga