REKOM: Ima pomaka, ali i prepreka u regionu

Da se oformi registar žrtava i zatočeničkih centara tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji

24. jan 2014

Inicijativa REKOM ocenila je danas da postoji pomak i da jača politička volja da se otkriju činjenice o sudbini još oko 13.000 nestalih tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, ali da postoji još prepreka na tom putu.

Nataša Kandić, koordinatorka projekta Regionalna komisija za žrtve (REKOM) kao pozitivno je istakla to što su predsednici država bivše Jugoslavije, izuzev Slovenije, imenovali svoje izaslanike koji sarađuju sa ovom inicijativom i podržavaju je.

„Svi se slažu da je potrebna solidarnost i saosećajnost da bi se prevazišle teškoće iz prošlosti“, kazala je Kandić na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

Ona je navela da je jedan od ciljeva inicijative REKOM i da se oformi registar žrtava i zatočeničkih centara tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Nataša Kandić je kao veoma bitno istakla i učešće Kosova u inicijativi i to što se kako je navela u tako bitnoj stvari nije postavljalo kao problem to što Srbija ne priznaje Kosovo kao državu.

Predstavnik iz Hrvatske Žarko Puhovski ukazao je na to da je veliki problem i uzrok međunacionalnih netrpeljivosti, zapravo, neznanje i nedovoljno poznavanje činjenica. On je podsetetio da se u Hrvatskoj 1.662 ljudi vode kao nestali, a od toga je 60 odsto hrvatske, a 40 odsto srpske etničke pripadnosti. On je istakao da se u prvi plan stavljaju hrvatski gubici, a zanemaruju se srpske žrtve.

Puhovski je rekao da su svi pomislili da su tenzije nakon sukoba u bivšoj Jugoslaviji splasle, ali da poslednja dešavanja u Vukovaru i borba protiv ćirličnih tabli svedoči da to nije tako. „Vukovar je upozorenje da to nije istina i da unutar drštva postoji značajan ostatak onih koji su ostali u 1991, ili 1941, a neki su čak i u 1914.“, kazao je Puhovski.

On je istakao da je dobro što inicijativa REKOM ima podršku predsednika držzava, ali da će problema sasvim sigurno biti kada cela stvar stigne pod okrilje parlamenata.

Predstavnik iz Bosne i Hercegovine, reditelj Dino Mustafić rekao je da se pitanja iz prošlosti moraju rešiti zarad novih generacija. „Jasno se orkestrira: mi smo žrtve, a oni su nasilnici. Te manipulacije razaraju multietničnost u Bosni i Hercegovini“, ocenio je Mustafić.

Predstavnik sa Kosova Adriatik Keljmendi podsetio je da na Kosovu nije otkrivena sudbina još 1.770 nestalih, među kojima je 1.300 Albanaca, a ostali su se Srbi i drugi nealbanci. „Bez ovakve saradnje i ovakvih inicijativa ne mogu se rešiti njihove sudbine“, smatra Keljmendi.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga