Rejnders: Uslovi za slobodu medija moraju biti ispunjeni

"Medijska scena na kojoj mediji mogu da rade slobodno neodvojiva je od svake demokratije"

26. juna 2017

Šef belgijske diplomatije Didije Rejnders (Didier Reynders) izjavio je da je sloboda medija neodvojivi deo svake demokratije i da uslovi koje Srbija mora da ispuni na tom planu u procesu pristupanja EU nisu predmet pregovora.

U intervjuu agenciji Beta uoči sutrašnje posete Beogradu, Rejnders je naveo da je Evropska komisija u svom izveštaju, već dve godine uzastopce, konstatovala da u Srbiji „na polju slobode izražavanja i medija nije ostvaren napredak“.

On je ocenio da je izveštaj veoma jasan u smislu analize i preporuka.

„Kao i u svim drugim oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24, ti zahtevi nisu predmet pregovora, oni se moraju ispuniti u okviru onoga što zovemo ‘suštinske stvari na prvom mestu'“, rekao je Rejnders.

Prema njegovim rečima, „medijska scena na kojoj mediji mogu da rade slobodno i odgovorno pružajući raznolikost divergentnih pogleda, ali uz poštovanje ljudskog dostojanstva i bez pribegavanja zastrašivanju, govoru mržnje i klevetama neodvojiva je od svake demokratije„.

Dodajući da je i nedavno usvojena rezolucija Evropskog parlamenta „vrlo jasna u tom pogledu“, Rejnders je rekao da je sloboda medija „deo globalne vladavine prava“ kojoj je Belgija kao jedan od osnivača EU „istinski veoma privržena i to će i ostati“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga