Reinvesticije stranih kompanija u vrednosti 35 miliona evra

Više stranih kompanija koja posluju u Vojvodini pripremaju reinvesticije u 2011. godini, čija ukupna vrednost iznosi 35 miliona evra. Prema podacima VIP fonda, sigurne reinvesticije su potvrdile kompanije IGB Bauerhin, Sen Goben, Apatinska pivara, Nekse grupa, Karlsberg i Pompea. U Vojvodini trenutno posluje oko 230 stranih kompanija, koje su ukupno uložile 6,3 milijarde evra i zaposlile oko 62.000 ljudi.

05. apr 2011

Više stranih kompanija koja posluju u Vojvodini pripremaju reinvesticije u 2011. godini, čija ukupna vrednost iznosi 35 miliona evra, saopštio je danas Fond za podršku investicija u Vojvodini (VIP fond).
Kako se navodi, sigurne reinvesticije VIP fondu su potvrdile kompanije IGB Bauerhin, Sen Goben (Saint Gobain), Apatinska pivara, Nekse grupa (Nexe), Karlsberg (Carslberg) i Pompea. “Ove kompanije će ukupno investirati 35 miliona evra za proširenja ili modernizaciju svojih pogona u 2011. godini”, saopštio je VIP fond.
Nemačka kompanija IGB Bauerhin, koja od 2007. godine u Inđiji proizvodi grejače za sedišta automobila, u izgradnju nove hale ulaže tri miliona evra, čime će otvoriti novih 450 radnih mesta. Do sada je ova kompanija uložila oko 1,8 miliona evra i trenutno zapošljava oko 300
radnika.
Francuski proizvođač građevinskog materijala Sen Goben u Apatinu je prošle godine uložila 400.000 evra, a u 2011. planira da investira još 300.000 evra u proizvodni pogon, uglavnom u povećanje kapaciteta i bezbednost, a biće i povećan broj radnika u proizvodnji. Sen Goben je od 2007. uložio oko 4,5 miliona evra i za sada zapošljava oko 70 radnika.
Apatinska pivara Apatin je uložila preko 10 miliona evra u novu flašu Jelen Piva, što
je najveća komercijalna investicija u 2011. regionalne pivarske grupe StarBev kojoj ova pivara pripada. Pored toga, investicijom od šest miliona evra u fabriku za preradu otpadnih voda biće dugoročno rešeno pitanje odvođenja otpadnih voda Apatinske pivare. Apatinska pivara je od privatizacije 2003. godine uložila u poslovanje u Srbiji preko 160 miliona evra, a prošle godine je investirano 23 miliona evra.
Hrvatska Nekse grupa će ove godine uložiti milion evra u rekonstrukciju Crepane 2 u fabrici Polet u Novom Bečeju. Nekse u Vojvodini trenutno zapošljava više od hiljadu ljudi.
Karlsberg Srbija u Čelarevu priprema za ovu godinu investicije u iznosu od oko 8,5
miliona evra, uglavnom u proizvodnu i prodajnu opremu. Od dolaska 2003. uložili su preko 160 miliona evra i zapošljavaju oko 500 radnika.
Zrenjaninska fabrika Modital, u vlasništvu italijanskog proizvođača donjeg veša Pompea, planira da uloži šest miliona evra u farbaru. Deo proizvodnih kapaciteta prebacuje se iz Kine i Italije u Srbiju, a planirano je i uslužno farbanje za treća lica. Projektom je predviđeno 150 novih radnih mesta u Zrenjaninu.
Prema podacima VIP fonda, u Vojvodini posluje oko 230 stranih kompanija, koje su ukupno uložile 6,3 milijarde evra i zaposlile oko 62.000 ljudi. Posredstvom VIP Fonda u Vojvodinu je došlo 11 stranih kompanija, koje su uložile oko 139 miliona evra i zaposlile više od 3.000 radnika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga