- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Rehabilitovan zlikovac Draža Mihailović

Danas je odlukom Višeg suda u Beogradu rehabilitovan komandant četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović, čime je Srbija svetu poslala jasnu poruku da njena uloga u Drugom svetskom ratu nije bila antifašistička već profašistička. Kako tada tako i danas. Rehabilitacijom je poništena presuda iz 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt, kada su mu oduzeta i građanska prava.

Iako postoji bezbroj dokaza i dokumenata koji ukazuju na masovne zločine i etnička čišćenja koje su po naredbi Mihailovića sprovodili četnički odredi, iako je pokret koji je vodio bio izrazito kvinsliški i u svojoj suštini klerofašistički – sud je usvojio zahtev za poništenje presude i rehabilitovao ga.

Odluka suda je konačna i ne postoji mogućnost žalbe, s obzirom na to da postupak ima samo jednu stranu.

Da presuda ima pre svega simbolički karakter u smislu pobede nad antifašizmom i antifašističkom tradicijom na ovim prostorim, osvete poraženih snaga u Drugom svetskom ratu – govore i oduševljene reakcije koje na presudu stižu od nacionalista svih boja koji su, simbolički ili stvarno, do ramena okrvavili ruke tokom ratova devedesetih, nastavljajući tradiciju Draže Mihailovića i njegovih odreda.

Od mnogobrojnih tragova zločina, izdvajamo za ovu priliku instrukcije koje je Draža Mihailović uputio Đorđu Lašiću i Pavlu Đurišiću 20. decembra 1941. godine, pred zločine enormnih razmera koji su četničke jedinice izvršile u mnogim delovima Jugoslavije a posebno u Podrinju.

Mihailović u pismu koje je potpisao navodi da ciljevih četničkih odreda jesu, između ostalog, sledeći:

– Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije-Crne Gore-Bosne i Hercegovine-Srema-Banata i Bačke.
– Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i ne-nacionalnih elemenata.
– Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i hrvatskog življa.
– U krajevima očišćenim od narodnih manjina i ne-nacionalnih elemenata izvršiti naseljavanje Crnogorcima (u obzir dolaze siromašne nacionalno ispravne i poštene porodice…

Više je nego jasno je da su politika Srbije i organizovani zločinački poduhvati iz devedesetih izišli iz šinjela Draže Mihailovića.

U tom smislu je ovaj čin simboličko opravdavanje devedesetih i priprema za nove ratove

N.S. (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!