Rehabilitacija kvislinga ima za cilj rehabilitaciju zločinaca iz devedesetih (AUDIO)

“Najbolje je da rehabilitujete Hitlera i time ste rešili čitavu stvar”

24. okt 2015

Novinarka Svetlana Lukić izjavila je da procesi rehabilitacije saradnika okupatora iz Drugog svetskog rata u Srbiji predstavljaju stvaranje preduslova za rehabilitovanje ratnih zločinaca iz ratova devedesetih godina 20. veka na prostoru bivše Jugoslavije

“Nije stvar rehabilitovati kokardu iz 1941. godine, nego kokardu iz 1991. na Palama. Ne postoje zakonske prepreke da ljudi koji su osuđeni u Hagu budu rehabilitovani u budućnosti”, kazala je Svetlana Lukić na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine “Rehabilitovano zlo” sinoć u Novom Sadu.

Novinski pisac Teofil Pančić ocenio je da je “logično” da se, nakon rehabilitacije Draže Mihailovića i zahteva za rehabilitaciju predsednika kvislinške vlade u Srbiji tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića, postavi i pitanje rehabilitacije Slobodana Miloševića jer je i on umro neosuđen, ili ratnih vođa bosanskih Srba, Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

“Ili recimo knjiga Mirjane Marković, koja je sada izašla i koja predstavlja kraj razuma. Ona nas na hiljadu strana ubeđuje da nismo videli što smo videli, da nismo to osetili na svojoj koži… A tu knjigu je izdalo novinsko-izdavačko preduzeće koje je u većinskom državnom vlasništvu. I to je vrsta rehabilitacije”, ocenio je Pančić.

Istoričar Milivoj Bešlin ocenio je da antifašizam nije samo pitanje odnosa prema Drugom svetskom ratu, već je i pitanje odnosa prema devedesetim godinama.

Prema njegovim rečima, zato su predstavnici SUBNOR-a, udruženja partizanskih boraca Drugog svetskog rata, devedesetih godina prošlog veka oduzeli sebi pravo da se nazivaju antifašistima, jer su podržali nacionalističku politiku režima Slobodana Miloševića.

On je ocenio da bi politička rehabilitacija Milana Nedića predstavljala “ni manje ni više nego rehabilitaciju samog fašizma”.

“Najbolje je da rehabilitujete Hitlera i time ste rešili čitavu stvar”, kazao je Bešlin.

Novinar Miloš Vasić rekao je da je četnički vođa iz Driugog svetskog rata Draža Mihailović bio kvisling i ratni zločinac, dok je Milan Nedić bio “punokrvni kvisling, koji je sa umišljajem i sa interesom pristao da vodi jednu odvratnu, marionetsku vladu”.

“Priča o tome da je bio ‘srpska majka’ su najobičnija budalaština, jer on nikoga ne bi primio u Srbiju da mu Nemci to nisu rekli. Čak i da se zamisli situacija da su se nakon Drugog svetskog rata kralj i njegova vlada vratili na vlast u Jugoslaviji, i oni bi obesili i Dražu i Nedića. Oni su svi narodni izdajnici”, kazao je Vasić.

Održavanje tribine pomogla je američka fondacija NED.

Tribina je održana povodom 23. oktobra, dana oslobođenja Novog Sada od fašizma.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga