- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Rehabilitacija Draže u funkciji nacionalističke politike

Pokušaj rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića ima za cilj da se postupak protiv njega prikaže kao politički i ideološki, iako to nije bio slučaj, rekao je danas istoričar Ranko Končar u Novom Sadu uoči nastavka postupka rehabilitacije vođe četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu.

„Tim procesom se pokušava napraviti atmosfera istorijske rehabilitacije tako što će se u procesu pojaviti i neki istoričari koji ni slova nisu napisali o četničkom pokretu“, rekao je Končar u Novom Sadu na skupu „Politička upotreba prošlosti – relativizacija, rehabilitacija, fašizacija“.

Kako je naveo, u pokušaju rehabilitacije Mihailovića ne radi se o reviziji istorijskih činjenica, več o reviziji političke prirode.

„Ne postoji novi dokument koji bi bacio novo svetlo na četnički pokret i njegove vođe. Jasno je da se ovde ne radi o reviziji istorijskih činjenica, već o političkoj reviziji koja počiva na srpskom nacionalističkom pristupu istoriji Jugoslavije u 20. veku“, rekao je Končar.

Režiser Želimir Žilnik rekao je da Srbija treba da bude oprezna da ne bi krenula „mimo sveta“ i da ne rehabilituje zločine samo zarad interesa politike koja želi da diskvalifikuje period socijalizma i Komunističke partije.

„Želja da se diskvalifikuje period socijalizma u Srbiji je duboko pitanje. Ali, zar treba jedan period napretka, ljudskog dostojanstva i ugleda u svetu diskvalifikovati naspram ovog povlačenja po blatu u kojem danas živimo?“, zapitao je Žilnik.

Karikaturista Predrag Koraksić – Koraks rekao je da je on, kao dečak od osam godina, video zločine koje je vojska Draže Mihailovića činila nad civilnim stanovništvom, ali i nad njegovom porodicom.

„Dokaz da su četnici sarađivali sa Nemcima je taj što su po njihovom nalogu pripadnici Gestapoa došli da uhapse moju majku kada smo sa porodicom bežali u Zemun“, rekao je Koraksić.

Pred Višim sudom u Beogradu sutra se nastavlja postupak rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!