Registrirana Komunistička partija Hrvatske

Komunistička partija u Hrvatskoj je, nakon propasti socijalističkog poretka i uspostave višestranačja, osnovana i 2005. godine u Vukovaru, ali stranka nikada nije registrirana

18. okt 2013

Hrvatsko stranačko političko sazviježđe bogatije je za jednu zvijezdicu. Ministarstvo uprave registiralo je s 18. listopadom Komunističku partiju Hrvatske. Sjedište novoosnavane partije je u Umagu, a osnivanje nove stranke najavljeno je u Kumrovcu 4. svibnja ove godine, na 33. obljetnicu smrti Josipa Broza Tita.

Osnivački kongres održan je također u Kumrovcu 25. svibnja, na dan kad se obilježavao Titov rođendan. Inicijator osnivanja stranke i njen predsjednik umaški je ugostitelj Radoslav Ilić koji voli koristiti svoje konspirativno ime Mrki, vlasnik obrta za ugostiteljstvo »Tito« i istoimenog caffe bara.

Ilić Mrki posljednjih je godina u javnosti bio prisutan kao organizator Titove štafete koja je kretala iz Umaga, odredište joj je bio Beograd, a Mrki je tada imao funkciju sekretara centralnog komiteta Komunističke partije u osnivanju. Taj je 71-godišnjak aktivan i u Društvu »Josip Broz Tito«.

Komunistička partija u Hrvatskoj je, nakon propasti socijalističkog poretka i uspostave višestranačja, osnovana i 29. studenoga 2005. godine u Vukovaru, gradu u kojem je 1920. godine održan 2. kongres komunističke stranke i koja je upravo na tom kongresu dobila naziv Komunistička partija Jugoslavije.

Tada je za predsjednika izabran Dragan Batak, ali stranka nikada nije registrirana jer nije uspjela prikupiti stotinu osnivača, koliko ih je najmanje potrebno za osnivanje i registraciju političke stranke.

(Novi list)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga