- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Regionalno povezivanje ključ za rešenje pritisaka na novinare

Novinarima u regionu raste obim posla, a umanjuju se plate i prava, jedan je od zaključaka danas završenog regionalnog medijskog skupa „Sloboda medija i bezbednost novinara na Zapadnom Balkanu“.

Učesnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Kosova, kao i predstavnici Evropske federacije novinara ukazali su da novinari u regionu rade za plate ispod prosečnih, strepe od otkaza, rade na crno, a nisu ni dovoljno sindikalno organizovani.

Na dvodnevnom skupu u Beogradu ocenjeno je i da je regionalna povezanost ključ za rešenje tih problema, jer zemlje uglavnom dele slične teškoće u oblasti funkcionisanja medija i medijskih sloboda.

Ukazano je i na pritiske s kojima se mediji suočavaju u svom radu, a koji stižu iz sfere politike, kao i od oglašivača koji finansiraju rad medija. Istaknuta je i potreba za efikasnijim radom nadležnih institucija koje treba i da procesuiraju i kazne sve učestalije napade na novinare.

Na skupu je predstavljena i platforma safejournalist.net koja objedinjuje podatke o napadima na predstavnike medija iz regiona.

Zaključeno je i da je potrebno ojačati kapacitete medijskih udruženja, kao i sindikata, pre svega kako bi i sami novinari bili bolje upućeni u svoja prava.

Skup je održan u okviru projekta Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje sloboda medija i bezbednost novinara. Projekat je finansirala Evropska komisija, a konferenciju u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!