Regionalna politika ne interesuje birače?

Regionalna saradnja i odnos prema susedima samo je sporadična tema uoči izbora u Srbiji. Analitičari procenjuju da se, bez obzira koje od dve najrealnije opcije budu pobedile, može očekivati nastavak dosadašnje politike

26. apr 2012

Saradnja sa susedima samo je sporadična tema predizborne kampanje u Srbiji, ocenjuje za DW Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam. Stranke su jednostavno shvatile da to u ovom trenutku ne donosi poene kod biračkog tela, kaže Popov:

„Jer biračko telo nije time okupirano, i niti vidi neku korist od toga, ili nešto slično. Tako da jednostavno nije probitačno, bar su tako procenili čelnici stranaka, da se sada otvara i to pitanje koje zapravo ne interesuje previše naše građane, bar ne u ovom trenutku“.

Pitanje koje ne izaziva polemike?

Dragan Đukanović, član Foruma za međunarodne odnose, govori za DW da li je jedini razlog zašto ova tema nije prisutnija u kampanji to što ona ne donosi previše poena kod biračkog tela:

„Postoji i jedan drugi razlog, a to je da su vodeće partije i vlasti i opozicije trenutno opredeljene za unapređenje regionalne saradnje i za njeno poboljšanje, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom nivou. I u tom kontekstu ne postoje neka značajnija razmimoilaženja, i to je jedan od razloga zašto to pitanje niko ne potencira“.

Balast prošlosti za naprednjake

Sve ključne političke stranke, koje će verovatno činiti buduću vladu, shvataju da je proces regionalne saradnje striktno vezan sa priključenjem Evropskoj uniji (EU), ističe Popov. Ukoliko vodeća stranka i dalje bude Demokratska stranka (DS), možemo očekivati kontinuitet napretka u međusobnim odnosima, smatra Popov. Nešto bi drugačije bilo ukoliko bi vladu formirala Srpska napredna stranka (SNS), kaže Popov:

„Tu bi bilo malo problema zbog ključne ličnosti naprednjaka, koji bi bio ili predsednik države ili premijer, zbog toga što on ipak ima jedan balast prošlosti. A to je radikalska prošlost lidera SNS Tomislava Nikolića, i ona čuvena linija Karlobag- Karlovac- Virovitica, i učešće u ratu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, i niz drugih stvari koje su radikali imali u odnosu prema susedima. Bez obzira što on više nije u radikalskoj stranci, ali to je deo njegove prošlosti i ukoliko dođe na vlast imaće jedan period u kome će morati veoma da ubeđuje svoje susede da je ipak napravljen jedan zaokret i da je evoluirao u svojim odnosima, u skladu sa svojim novim stavovima o priključenju EU, gde je prilično eksplicitan i čak i rado viđen gost u Briselu“.

Nastavak dobrih odnosa

Bez obzira koja od dve najizglednije političke opcije bude formirala vladu, mislim da tu neće biti nekih suštinskih razlika kad je reč o regionalnoj saradnji, kaže Dragan Đukanović. Region u tom smislu nakon izbora može očekivati nastavak trenda aktuelne spoljne politike Srbije, i da će se u tom nekom širem kontekstu insistirati na rešavanju otvorenih pitanja sa susedima i poboljšanju multilateralne saradnje, ocenjuje Đukanović.

(Ivica Petrović, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga