Regionalna platforma: Pronađite novinara Stefana Cvetkovića

"Zvaničnici u Srbiji da se suzdrže od etiketiranja novinara, a time i davanja legitimiteta nasilju nad novinarima"

14. juna 2018

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara zapadnog Balkana izrazila je zabrinutost zbog nestanka srpskog novinara Stefana Cvetkovića i pozdravila „brzu akciju policije u potrazi za Cvetkovićem“.

Ta asocijacija pridružila se zahtevu NUNS-a da nadležni nastave efikasnu istragu i iskoriste sve resurse za pronalazak Cvetkovića.

Platforma zastupa više od 8.000 članova Udruženja novinara Bosne i Hercegovine, Sindikata novinara Crne Gore, Hrvatskog novinarskog društva, Udruženja novinara Kosova, Udruženja novinara Makedonije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

U noći između 13. i 14. juna u Beloj Crkvi prijavljen je nestanak Cvetkovića. Lokalna policija je potvrdila da je njegov automobil pronađen parkiran sa otvorenim vratima i upaljenim svetlima. Njegovi mobilni telefoni su isključeni.

Cvetković je u žižu javnosti dospeo pisanjem o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Po povratku sa Kosova u maju, kosovska policija zadržala ga je šest sati zbog kontakata koje je napravio u toku istraživanja.

Cvetkoviću je ranije prećeno zbog novinarskog rada. Njegov automobil bio je oštećen nakon što su ga lokalni zvaničnici obeležili „legitimnimnom metom“ i „stranim plaćenikom“.

„Stefan Cvetković je prijavio niz pretnji koje su dolazile iz raznih kriminalnih i političkih krugova u Srbiji“, rekao je predsednik NUNS Slaviša Lekić i dodao da „njegov nestanak mora biti prioritet lokalne policije i Ministarstva unutrašnjih poslova“.

Regionalna platforma pozvala je zvaničnike u Srbiji da se suzdrže od etiketiranja novinara, a samim tim i davanja legitimiteta nasilju nad novinarima.

U 2018. godini u Srbiji je zabeleženo 13 incidenata protiv novinara, dva fizička napada i 11 verbalnih pretnji i zastrašivanja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga