Regionalna platforma osudila napad na urednika portala Žig Info

"Strepimo da je upravo neefikasnost nadležnih organa u istragama pretnji novinarima dovela do ovog napada"

11. okt 2018

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara osudila je danas napad na glavnog i odgovornog urednika portala „Žig Info“ iz Grocke Željka Matorčevića i pozvala međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji da pokažu „punu posvećenost okončanju politike nekažnjivosti u zemlji, osiguraju bezbednost novinara i poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija“.

Navodeći da je to peti zabeleženi fizički napad na novinare u Srbiji od početka 2018. godine, Regionalna platforma je zatražila od policije da po hitnom postupku istraži taj incident i uhapsi počinioca.

„Podsećamo da je kolega Matorčević u junu prošle godine policiji u Grockoj prijavio pretnje koje dobija zbog obavljanja svog posla, međutim tim povodom ništa do sada nije učinjeno. Strepimo da je upravo neefikasnost nadležnih organa u istragama pretnji novinarima dovela do ovog napada“, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić.

Glavni i odgovorni urednik portala „Žig Info“ iz Grocke Željko Matorčević napadnut je u utorak ujutru u Leštanima kod Beograda.

Neidentifikovani mladić polomio je Matorčeviću jagodičnu kost zbog čega će urednik portala „Žig Info“ u narednim danima biti operisan.

Incident je prijavljen policiji koja je kako se navodi, preduzela istražne radnje i saslušala Matorčevića.

Saopštenje su potpisali Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga