Regionalna platforma: Nekažnjivost zločina nad novinarima vodi ka novim ubistvima

"Pravosuđe u zemljama regiona što pre da procesuira napade na novinare kako bi se zaštitila demokratija"

02. nov 2019

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara upozorila je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, da je u prethodnih pet godina registrovala 570 napada na novinare u regionu a da su nadležne institucije razrešile „vrlo mali broj“ tih incidenata.

Navodeći da je tokom protekle decenije više od 1.000 novinara ubijeno radeći svoj posao širom sveta a da devet od deset slučajeva tih napada do danas nije razrešeno, iz Platforme su ocenili da „nekažnjivost dovodi do više ubistava“ kao i da je „često simptom pogoršanja sukoba i kršenja zakona i pravosudnih procedura“.

Nekažnjivost neminovno dovodi i do samocenzure, ograničava prostor za slobodne medije i čini novinarsku profesiju neprivlačnom za mlade“, ocenjuje se u saopštenju Platforme koja predstavlja više od 8.000 članova, novinara sa zapadnog Balkana.

Iz Platforme su uputili apel javnosti, građanima i političkim partijama na zapadnom Balkanu da novinare ne treba napadati zbog obavljanja njihovog posla i ocenili da institucije, pre svih pravosuđe u zemljama regiona, treba što pre da procesuiraju napade na novinare kako bi se zaštitila demokratija.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila 2. novembar Međunarodnim danom borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima u znak sećanja na ubistvo dva francuska novinara u Maliju 2. novembra 2013. godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hitovi
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga