- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Regionalna nagrada Zadužbine Milana Mladenovića

Novoosnovana Zadužbina Milana Mladenovića najavila je dodelu regionalne godišnje nagrade za muzičko delo od izuzetne umetničke vrednosti, pomoć mladim talentima, kao i reizdanja odabranih albuma iz zaostavštine Mladenovića i Ekatarine Velike, ali i rad na promeni često neistinite slike koja je stvorena u javnosti o tom kultnom beogradskom i jugoslovenskom rok bendu.

Zadužbina Milana Mladenovića osnovana je u čast tog istaknutog beogradskog rok muzičara, pesnika, kompozitora i frontmena grupe EKV, prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila njegova majka Danica Mladenović, saopšteno je 12. aprila na konferenciji za novinare u Leila records, kojoj su prisustvovali mnogobrojni prijatelji i saradnici EKV i samog Mladenovića (1958-1994).

Frontmen Partibrejkersa Zoran Kostić Cane, muzičar Milivoje Petrović – Miško Plavi i advokat Nenad Milovanović, članovi Upravnog odbora Zadužbine Milana Mladenovića, istakli su da je namera da se Mladenovićeva autorska i lična zaostavština sačuva kao celina i da se nameni za kulturne i humanitarne svrhe. Ciljevi Zadužbine su, između ostalog, da čuva uspomenu na Mladenovića, brine se o objavljivanju njegovih dela i podstiče umetničko stvaralaštvo dodelom regionalne nagrade koja nosi njegovo ime.

Nagrada Milana Mladenovića biće dodeljivana svake godine 21. septembra – na dan njegovog rođenja za muzičko delo od izuzetne umetničke vrednosti, rekao je Milovanović.

Zoran Kostić Cane, koji će sa Vasilom Hadžimanovim i Aleksandrom Žikićem biti i član prvog žirija, naglasio je da Milanova nagrada neće biti dodeljivana pošto-poto.

“Nagrade neće biti ako se ne ispune kriterijumi koje su Milan i EKV zadali svojim postojanjem. Ako toga ne bude, neće biti ni nagrade”, poručio je Cane.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 2.000 evra, a pravo da konkurišu imaju autori sa teritorija svih bivših jugoslovenskih republika – za delo objavljeno između 30. juna prethodne godine i 30. juna tekuće godine, bez posebnih žanrovskih ograničenja. Predloge dela koja konkurišu za nagradu mogu podnositi autori, izdavači ili organizacije.

Rok za prijavljivanje biće od 15. aprila do 30. juna preko sajta Zadužbine Milana Mladenovića milanmladenovic.com.

Cane je najavio da će Zadužbina Milana Mladenovića pomagati talentovanim mladim muzičarima da nabave željene instrumente.

“Kupovaćemo instrumente nekim klincima u nekim zabitima, kojima je Bog dao dar, ali nemaju mogućnost da taj dar prezentuju svima, s obzirom da 30 ili 50 kilometara oko njih ne postoji određeni instrument koji bi hteli da imaju”, rekao je Cane.

Zadužbina Milana Mladenovića radiće i na stvaranju prave slike o Mladenoviću i EKV.

“Mi smo se ovde sakupili da obnarodujemo jednu pravu priču o Milanu kao muzičaru vizionaru. Jer, spremljena je neka slika u javnosti o celom bendu EKV koja uopšte ne odgovara istini. Oni su prevashodno bili muzičari i to ljudi moraju da znaju”, rekao je Cane, uz aplauz prisutnih.

“Sve te knjige i serije koje su izašle predstavile su naše drugove u nekom svetlu koje nije primarno, nego je sekundarno – troškovi života, zanimanja i svega toga”, rekao je Cane i dodao da će se Zadužbina raditi na tome da članove EKV prikaže kao vredne ljude i sačuva ih od zaborava.

U planu rada Zadužbine za ovu godinu su reizdanja nekih od dela koja su ostala kao Mladenovićeva zaostavština.

Već krajem septembra trebalo bi da bude reizdat album “Angel’s Breath” (1994) koji je Mladenović snimio pred smrt sa Mitrom Subotićem Subom (1961-1999) u Brazilu.

Do kraja godine biće objavljeno i reizdanje kompilacije “Kao da je bilo nekad” (2002) na kojoj su poznati muzičari interpretirali pesme EKV.

(SEEcult, Foto/logo Zadužbine Milana Mladenovića: Aleksandar Milosavljević)

Podelite ovu stranicu!