Redakcijski komentar „Njujork tajmsa“: Problem SAD je terorizam belaca nacionalista

"Svet, a naročito Zapad, ima s belcima nacionalistima ozbiljan teroristički problem koji je predugo ignorisan ili opravdavan"

05. avg 2019

Problem SAD je terorizam belaca nacionalista što bi američke vođe trebalo da osude – piše danas list „Njujork tajms“ u redakcijskom komentaru povodom masovnih ubistava prošlog vikenda u Teksasu i Ohaju.

„Da se iko od počinilaca dva masovna ubistva ovog vikenda pridržavao ideologije radikalnog islama, resursi američke vlade i njenih međunarodnih saveznika mobilisali bi se bez odlaganja“ – piše list.

Da je toga bilo, „strašna moć države bi neumorno radila na tome da budućim teroristima uskrati pristup oružju, novcu i forumima kako bi širili svoju ideologiju; u njihov pokret bi se infiltrirali špijuni i doušnici; njihovi finansijeri bi bili kažnjeni; mesta okupljanja bi bila pod nadzorom…“.

Da je islam bio ideološka osnova dva napada, „nijedan Amerikanac se ne bi složio sa stavom da ‘misli i molitve’ (za žrtve) predstavljaju protivterorističku strategiju. Nijedan Amerikanac ne bi bio voljan da krivicu za takav napad svali na video igre, što je međutim učinio guverner Teksasa, Den Patrik, povodom masovnog ubistva u El Pasu 20 ljudi i ranjavanja 27“.

Bilo bi i međunarodnih posledica, poteza protiv islamskog sveta, sankcija, „političari bi mogli otići toliko daleko da potpuno zabrane ulazak muslimana u Sjedinjene Države ‘sve dok predstavnici naše zemlje ne shvate šta se dođavola događa’ „, piše njujorški list.

Ali, iako svega toga nema, čak i površan posmatrač može shvatiti danas o čemu se radi: „Svet, a naročito Zapad, ima s belcima nacionalistima ozbiljan teroristički problem koji je predugo ignorisan ili opravdavan“, ukazuje „Njujork tajms“.

Postoje ozbiljna pitanja o tome kako su SAD postale podložne islamskom ekstremizmu, ali ako bi se isti stepen budnosti i jedinstva napora uložio u borbu protiv nacionalizma belaca, „bili bismo sigurniji“.

„Napadi belih nacionalista su lokalni, ali njihova ideologija je globalna“, piše u redakcijskom komentaru.

U subotu je terorista koji je, po saveznim vlastima, napisao da se plaši da će „latinoamerička invazija na Teksas“ zameniti bele Amerikance, otvorio vatru u „Volmartu“ u El Pasu. U manifestu, napadač je napisao da je „crpeo inspiraciju iz nacionalističkog terorističkog napada u mestu Krajstčerč na Novom Zelandu, u kojem je ubijen 51 čovek“.

Dok F.B.I. istražuje napad u El Pasu kao „mogući domaći čin terorizma“, motiv za drugi napad na građane, u Dejtonu, u Ohaju, se tek utvrđuje.

Aprila je, piše „Njujork tajms“, terorista koji je pucao u sinagogi u Povaju, u Kaliforniji, takođe ponovio reči napadača iz Krajstčerča, i da je inspiraciju dobio i iz masakra u sinagogi u Pitsburgu prošle jeseni.

Terorista iz Krajstčerča napisao je da se inspirisao napadom „nadmoćnih belaca“ u Norveškoj, Sjedinjenim Državama, Italiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Ovogodišnja istraga „Tajmsa“ je utvrdila da je „bar trećina belih ekstremista – ubica bila inspirisana sebi sličnima, inspirisana ‘propovedničkim otkrovenjem’ iz njihovih ubilačkih napada i njihovom taktikom napada“.

“ ‘Nadmoćnost bele rase’, drugim rečima, je nasilna, međusobno povezana transnacionalna ideologija. Njene pristalice se okupljaju na anonimnim internet forumima kako bi širile svoje ideje, planirale napade i navijale za terorističke akte“, piše list.

Rezultat je „rastući ‘brend’ krvoprolića pod uticajem društvenih medija“, iz žarišta nacionalističke aktivnosti belaca i „politiku“ s rasističkim, seksističkim i homofobičnim sadržajem koja se širi internetom. „Korisnici dele stare fašističke izmišljotine, nacističku propagandu i pseudonaučne tekstove o rasi i inteligenciji, kao i teorije za radikalizaciju drugih“, nabraja „Njujork tajms“.

Te zajednice i neonacistički sajtovi nisu novost, postoje decenijama. Ipak, poslednjih meseci su se posebno razvile debate na anonimnom forumu „8chan“ gde je „fokus na sprovođenju terora nacionalista belaca“. Posle pucnjave u Krajstčerču, kandidati za ubice-imitatore su se bacili na pisanje u nadi da će nadahnuti još masovnih ubistava.

Ti postovi su uzbudili najmračnije nagone najopasnijih korisnika, te je u maju jedan objavio konkretan plan za to kako tokom jednog napada ubiti što više ljudi, što njegovi istomišljenici zajedno slave i porede broj žrtava raznih napada, sve do „gejmifikacije“ – pretvaranja masovnih ubistava u morbidnu video-igru.

Sprovođenje zakona zasad nudi malo odgovora na sve to, piše list. Anonimna priroda foruma otežava proveru osnovanosti pretnji čije umnožavanje muti sliku ubacivanjem lažnih pretnji i dezinformacija koje zbunjuju vlasti.

Ali, nasilje u istinskom svetu, povezano s tim vebsajtom podstaklo je vlasti da pripaze na zavereničke i mrzilačke zajednice na mreži – nedavno je F.B.I. prvi put teorije zavere svrstao među domaće terorističke pretnje.

Izgleda da tehnološke kompanije nisu voljne da se terorizmom belih nacionalista bave kao islamskim terorističkim grupama, poput Islamske države. Fejsbuk i Tviter su hrabro uklonili desetine miliona propagandnih tekstova ISIS-a i Al Kaide od 2014. do 2018. godine.

Ali, sličan standard nije primenjen na nacionaliste belce, konstatovao je u analizi istraživač J.M. Berger koji se specijalizovao za ekstremizam na interentu. Zabeležio je da je „zadatak stvaranja odgovora alt-desnici mnogo složeniji i prepun nagaznih mina, što je uglavnom rezultat inherentne političke prirode tog pokreta i njegove bliskosti s političkom moći“.

Dok koreni tog pokreta decenijama prethode Trampovom vremenu, „nacionalizam belaca je stekao novi, centralni legitimitet baš otkad je on na vlasti“, piše „Njujork tajms“.

Na primer, tvrdnje o tome kako imigranti „zamenjuju“ Amerikance i kao radnike i kao glasače, ponavljaju se u programima „Foks njuza“.

„Nećete nas zameniti!“, ponosno su skandirali beli nacionalisti u Šarlotsvilu pred napad 2017. godine, a sam Tramp je proglasio da je „finih ljudi“ bilo „na obe strane“ tog smrtonosnog sukoba.

Maja ove godine, govoreći o „invaziji“ imigranata, Tramp je na Floridi retorički pitao kako ih zaustaviti. „Pucajte na njih““, doviknuo je neko iz publike. Tramp se nasmešio i rekao: „To može proći samo na Floridi“, a gomila je eksplodirala od smeha.

Iako je daleko više Amerikanaca poginulo od ruke islamskih ekstremista, „imamo dug i prema žrtvama nacionalističkog terorizma belaca širom SAD“, ukazuje „Njujork tajms“.

Zato „umereni pripadnici političke desnice moraju učiniti više da bi osudili bele nacionaliste, čak i ako ih predsednik s jedne strane osuđuje, a s druge strane veliča etnonacionalizam“.

Oglašivači su dužni da ne sponzorišu televizijske programe koji koketiraju s nacionalizmom belaca ili ih otvoreno zstupaju; Banke imaju obavezu da ne pomažu finansiranje belih nacionalističkih organizacija; Verski lideri trebalo bi da s propovedaonice osuđuju beli nacionalizam; Tehnološke kompanije su odgovorne za skidanje bele nacionalističke propagande sa svojih platformi, kao što su to činile s propagandom ISIS-a…

„Najvažnije je da američka policija treba da cilja na bele nacionaliste sa istim žarom s kojim cilja na radikalne islamske teroriste. Osiguravanje bezbednosti domovine to zahteva. Nema srednje linije prema belom nacionalizmu i terorizum koji on inspiriše: Ili ste za ili ste protiv“, zaključuje „Njujork tajms“ u redakcijskom komentaru.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga