Realna opasnost da Zapadni Balkan bude uvučen u nove sukobe

Uticaj trećih strana na region usled manjeg prisustva EU dovode u opasnost mir i stabilnost u regionu

28. mar 2017

Zaoštrena retorika i mogućnost sukoba u zemljama Zapadnog Balkana ugrožavaju ne samo odnose u regionu, već i proces evropskih integracija mnogih zemalja kandidata, kaže se u zajedničkom saopštenju evropskih pokreta zemalja Zapadnog Balkana.

Postoji realna opasnost da region bude dublje uvučen u geopolitičku igru moći, te da manipulisanje istorijskim sporenjima izazove nove sukobe. Istovremeno, postoji istinska odgovornost lidera regiona da održe mir i stabilnost, kao preduslov za demokratski razvoj i prosperitet, kažu iz evropskog pokreta.

U saopštenju se navodi da su skorašnja dešavanja ogolila slabost demokratskih sistema u regionu gde je perspektiva članstva u Evropskoj uniji skoro dvadeset godina predstavljala podsticaj za reforme, a da uticaj trećih strana na region usled manjeg prisustva EU, kao i erupcije istorijskih tenzija, dovode u opasnost mir i stabilnost u regionu.

Evropskih pokret zemalja Zapadnog Balkana ocenjuje da je politika proširenja naglo pala na listi prioriteta EU, usled brojnih unutrašnjih i spoljnih izazova sa kojima se suočava, te da se pogoršanje odnosa EU i Rusije ogleda i u dinamici odnosa na Zapadnom Balkanu, gde upadljivo nedostaju pozitivan narativ i zamajac politici proširenja, uprkos razvoju i dostignućima pojedinih zemalja u procesu pristupanja.

Zbog toga je potrebno da EU posveti punu pažnju razvoju u regionu, da podrži demokratski i ekonomski razvoj i poziva na oprez i uzdržanost svoje zapadnobalkanske partnere, angažujući se i sa svakom zemljom pojedinačno, kako bi utvrdila šta može da ponudi u smislu pomirenja i podrške, koristeći kredibilniju politiku proširenja kao podsticaj.

Izražavajući zabrinutost zbog osetljive situacije na Balkanu Evropski pokret poziva sve aktere, od političkog vrha do građana, da rade na izgradnji sigurnog demokratskog prostora gde svi građani mogu slobodno da diskutuju, gde funkcionalne institucije donose demokratske odluke, a sprovode ih odgovorne vlade.

Postoji realna opasnost da region bude dublje uvučen u geopolitičku igru moći, te da manipulisanje istorijskim sporenjima izazove nove sukobe. Postoji istinska odgovornost lidera regiona da održe mir i stabilnost, kao preduslov za demokratski razvoj i prosperitet, kaže se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga