Realizovan projekat virtuelne laboratorije za obnovljive izvore energije u Novom Sadu

Laboratorija zasnovana na vrhunskom hardveru i softveru koji će po prvi put omogućiti pristup sa udaljenih lokacija

25. avg 2015

Projekat Virtuelne laboratorije za obnovljive izvore energije (REVLAB) realizovan je kroz saradnju između Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Departmana za tehničku informatiku Univerziteta u Segedinu, u okviru IPA programa prekogranične saradnje.

REVLAB je realizovan tokom 16 meseci, a njegov ključni cilj je razvoj infrastrukturnih kapaciteta za istraživanje i prenos znanja u oblasti obnovljive energije, saopštili su danas realizatori projekta.

Navodi se da je REVLAB jedinstvena laboratorija zasnovana na vrhunskom hardveru i softveru koji će po prvi put omogućiti pristup laboratoriji sa udaljenih lokacija, tešnju i efikasniju saradnju, bezbedno izvođenje eksperimenata i razvoj tehničkih rešenja koja najbolje odgovaraju potrebama regiona.

Ovakva infrastruktura predstavlja podlogu za naučno-istraživački rad u ovoj oblasti ali i izvanredno nastavno sredstvo koje je odmah našlo primenu u redovnoj nastavi na Fakultetu tehničkih nauka, piše u saopštenju.

Dodaje se da su kroz projekat razvijena i tehnička rešenja za unapređenje energetske efikasnosti u oblasti obnovljivih izvora energije, kao što su energija vetra i Sunca.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga