Reakcije na izjavu ministra Ilića

Nacionalni saveti, vojvođanski ombudsman i PO DS osudili skandaloznu izjavu Velimira Ilića

30. juna 2013

Nacionalni saveti nacionalnih manjina saopštio je da će podneti žalbu nadležnim državnim institucijama, ali i međunarodnim organizacijama u čijem je delokrugu rada zaštita ljudskih i manjinskih prava, OEBS-u i Delegaciji Evropske komisije u Srbiji jer ocenjuju da Ilić svojom izjavom negira postojanje različitih nacionalnih zajednica u Vojvodini.

„Nacionalni saveti nacionalnih manjina upozoravaju ministra Ilića na opasnost takve izjave, jer tvrdnjama da u Vojvodini živi dva miliona Srba, on potpuno zanemaruje činjenicu da u Vojvodini žive različite nacionalne zajednice i time povređuje prava tih zajednica na nacionalni identitet“, navode u saopštenju.

Nacionalni saveti podsećaju da Vojvodini živi 27 različitih nacionalnih zajednica, da je u službenoj upotrebi šest jezika i da svaki treći stanovnik nije srpske nacionalnosti, pa ističu da niko nema pravo da negira tu činjenicu.

Ombudsman: Vojvodina etnički najheterogeniji deo Srbije

Pokrajinski ombudsman, istovremeno, saopštava da je „neprijatno iznenađen“ izjavama ministra Ilića, u kojima, između ostalog, tvrdi da „vlast u Vojvodini kontrira Vladi Srbije“, kao i da „Vlada Republike Srbije nema vlast nad dva miliona Srba u Vojvodini“.

U saopštenju se ističe da taj organ, u obavljanju svojih ovlašćenja, nadzirući rad pokrajinskih i gradskih, odnosno opštinskih organa uprave, „nije ustanovio da pomenuti organi opstruiraju republičke propise, niti da, kako je ministar Ilić izjavio, kontriraju Vladi Republike Srbije“.

Pokrajinski ombudsman takođe podseća da nisu svi građani Vojvodine po nacionalnosti Srbi. Prilikom poslednjeg popisa stanovništva 2011. godine, na osnovu Ustavom garantovanog prava, „blizu jedna trećina Vojvođana izjasnila se da je pripadnik jedne od brojnih nacionalnih manjina, što Vojvodinu čini i etnički najheterogenijim delom Srbije“.

U saopštenju se dodaje da pripadnici nacionalnih manjina u Vojvodini, poreski obveznici Republike Srbije, žive, rade i ponašaju se u skladu sa Ustavom i zakonom.

Ombudsman ocenjuje da „neodmerene izjave člana Vlade ne doprinose kursu Republike Srbije za koji je državnom politikom strateški opredeljena, a posebno nisu u skladu sa evropskim vrednostima i principima za koje se svi u društvu zalažemo“.

PO DS: Da li neko može da stane na put bahatom ponašanju Velimira Ilića?

Pokrajinski odbor DS zatražio je od ministra Ilića da se zbog, kako kažu, „skandalozne izjave“ izvini stanovnicima Vojvodine koji nisu pripadnici srpskog naroda.

„Poslednje u nizu šovinističkih izjava ministra građevinarstva i urbanizma u Vladi Srbije zahtevaju reakciju državnih i međunarodnih institucija, čiji je posao zaštita ljudskih i manjinskih prava i obezbeđivanje ravnopravnosti svih nacionalnih zajednica koje žive u Republici Srbiji“, navedeno je u saopštenju vojvođanskog odbora DS.

„Ministar koji je u stanju da izjavi da u Vojvodini žive samo građani srpske nacionalnosti pokazuje ne samo vrhunsko nepoštovanje nacionalnog identiteta onih koji pripadaju drugim nacionalnim zajednicama, nego i krši Ustav i zakone ove zemlje koji svakom njenom građaninu daju pravo da se slobodno nacionalno izjašnjava“, ističe Pokrajinski odbor demokrata.

U saopštenju se navodi da to nije prva Ilićeva šovinistička izjava i dodaje da je on „i ranije vređao stanovnike Vojvodine, kada je, u sukobu sa pokrajinskom administracijom oko koncesije na autoput Horgoš-Požega izjavio da su ‘Vojvođani trutovi’ koji ‘ne znaju da zarade i samo uzimaju pare’“.

Pokrajinski odbor DS pita da li neko može „stati na put bahatom ponašanju Velimira Ilića, čiji su šovinistički ispadi odavno prevazišli granice pristojnosti u političkoj borbi, granice lepog vaspitanja i dobrog ukusa, i zašli u domen kršenja ljudskih i manjinskih prava, Ustava i zakona Srbije“.

Ilić: Vlada nema vlast nad Beogradom i Vojvodinom

Predsednik Nove Srbije (NS) i ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić rekao je danas u Čačku da vlast u Beogradu i Vojvodini kontrira Vladi Srbije i pravi mnogo gubitaka.

„Mi nemamo vlast nad dva miliona Srba u Beogradu, kao i nad dva miliona Srba u Vojvodini. To je neka druga vlast, koja sve kontrira Vladi Srbije, ne plaća račune, pravi mnogo gubitaka i sve to košta ovu napaćenu i izmučenu Srbiju“, rekao je Ilić na sednici Glavnog odbora NS.

On je dodao da se gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zadužio sa 900 miliona evra za pravljenje mosta koji kako je rekao nikome ne treba.

„Mi smo sa izgradnjom auto-puta prešli na levu stranu Save, a Đilas pravi most po nekom projektu za desnu obalu Save. I sad ja moram da pravim novi most istog kapaciteta“, rekao je Ilić.

On je izrazio nadu da će Vlada Srbije rešiti probleme koje pravi vlast u Vojvodini.

(RTV, agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga