(REAGUJ!):Polaznicima programa ‘Moja prva plata’ uskraćena radna prava

"Ulaze u jedan potpuno nedefinisan odnos koji nema utemeljenja u Zakonu o radu,"

16. okt 2020

Nedavno je počela prijava korisnika za program Vlade i Nacionalne službe za zapošljavanje „Moja prva plata” u okviru kojeg mladi ljudi koji nisu imali radno iskustvo, mogu da konkurišu za rad u nekoj od privatnih kompanija ali i državnih službi. Uslovi projekta, međutim, mimoilaze se sa zakonima.

Program osposobljavanja može da traje do devet meseci, a učesnici programa će za svoj rad dobijati 20.000 dinara ukoliko imaju završenu srednju školu, odnosno 24.000 dinara ukoliko imaju visoko obrazovanje. Planirano je da u programu učestvuje 10.000 mladih, dok će se navedene plate izdvajati iz državnog fonda.

Da je zapošljavanje mladih bitna tema pokazuje i statisika. Stopa nezaposlenosti osoba od 15 do 24 godina, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, trenutno iznosi 21%. Marko Lazić ne spada u ovu statistiku, iako je ciljna grupa ovog programa, jer kao student ne zavređuje status nezaposlene osobe. On je konkurisao za posao u okviru programa „Moja prva plata“ i iako je prošao selekciju poslodavca, koji mu je rekao da se prijavi za program, nije ispunjavao uslove.

Marko Lazić (Foto: privatna arhiva)

„ Iako na samom sajtu piše da je potreban ili završen fakultet ili završena srednja škola, ja konktretno u ovom trenutku imam završenu samo srednju školu i mislio sam da je to dosta. Međutim, ima tu nekih stvari koje nisu navedene na sajtu a deo su Zakona o zapošljavanju gde se navodi da do određene starosne granice ne možeš da budeš prijavljen ako si bio student pre toga, ako nisi završio fakultet, kao ja konkretno i eto to sam saznao na teži način“, navodi Lazić za podkast Reaguj!

Jedan od razloga zbog kojih se oko osam hiljada poslodavca prijavilo za ovaj program jeste što zaradu neće morati da plaćaju iz svojih fondova, jer je novac za to obezbeđen iz državnog budžeta.

Jedna od prijavljenih firmi jeste i novosadski Radio 021. Novinar Zoran Strika sa ove radio stanice navodi da im je ovaj program dobrodošao jer se svakako uklapa u njihove planove.

„Najpre se pojavila vest o tome da će moći da se zaposle oni koji nemaju radno iskustvo i mi smo tu videli jednu priliku koja bi nama dobro došla. Da dovedemo nekog u redakciju, ko nema mnogo iskustva i da iskoristimo tih devet meseci da to bude proces obuke. A da uz to, taj neko bude zapravo plaćen za svoj posao“, objašnjava Strika.

Oko 70 % pozicija je namenjeno za kandidate sa završenom srednjom školom od kojih su najviše traženi radnici u tekstilnoj, prehrembenoj, metalskoj, prerađivačkoj i industriji nameštaja, a ostalih 30 % sa visokim obrazovanjem čine uglavnom ekonomisti, mašinski, građevinski i elektro inžinjeri, izjavio je nedavno Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež. Država će za obavljanje poslova sa srednjom školom izdvajati mesečno 20.000 dinara po zaposlenom, a sa fakultetom 24.000 dinara, bez obzira na oblik, težinu i obim posla. Poslodavcu je ostavljena mogućnost da dodatno plati učesnika konkursa ukoliko želi.

Predsednik Pokrajinskog odbora Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Milojica Živković visinu „prve plate“ vidi kao problem. One nisu ni na nivou minimalne zarade, a u sindikatu smatraju da bi trebalo da budu.

„To je ustvari novčana naknada za vreme trajanja obuke i vrlo je teško je proceniti kako da se vrednuje taj rad. S obzirom na to da se radi i o različitim strukama, zatim o dva stepena stručne spreme, o različitim poslodavcima, različitom tehnološkom nivou…“, napominje Živković i dodaje da se pored ovog problema postavlja i pitanje o tome kako će uopšte izgledati ugovor o radu i da li će nezaposlena lica nakon uključenja u realizaciju programa i dalje biti na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Mario Reljanović (Foto: privatna arhiva)

Programski okvir „Moje prve plate“ i te kako odstupa od Zakona o radu i ostalih normi koje definišu radna prava jer ih praktično nema, objašnjava stručni saradnik na Institutu za uporedno pravo Mario Reljanović.

„Ti mladi ljudi, ako budu primljeni, ulaze u jedan potpuno nedefinisan odnos koji nema utemeljenja u Zakonu o radu, tako da mi nismo sigurni koja oni prava imaju. Prema Uredbi, oni neće imati gotovo nikakva radna prava: pravo na ograničeno radno vreme, pravo na pravičnu zaradu… Dakle, oni imaju fiksnu zaradu koja je uređena samom uredbom i koja je niža od minimalne zarade, što je isto nezakonito“, ukazuje Reljanović.

On dodaje da su učesnicima programa uskraćena sva radna prava osim prava naknade za povredu na radu, ali i da učešće na ovom programu ne mogu koristiti ni kao potrebnu praksu za polaganje stručnog ispita.

Sanja Đorđević (Redakcija “Reaguj!”)

(Reaguj! je podcast serijal Nezavisnog društva novinara Vojvodine koji je dostupan na kanalima NDNV na iTunes-u , Stitcher-u, Castbox-u, google podcasts-u kao i na sajtu podcast.rs.)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga