Razvojna banka Vojvodine preuzela Fond za razvoj

Skupština je u objedinjenoj raspravi usvojila i odluku o prestanku rada Fonda za razvoj Vojvodine koji će se stopiti sa Razvojnom bankom

27. feb 2012

Skupština Vojvodine usvojila je u ponedeljak rebalans budžeta za 2012. godinu i odluku da Vlada Vojvodine emituje obveznice u vrednosti od četiri milijarde dinara radi jačanja finansijskog potencijala Razvojne banke Vojvodine.

Skupština je u objedinjenoj raspravi usvojila i odluku o prestanku rada Fonda za razvoj Vojvodine koji će se stopiti sa Razvojnom bankom.

Rebalansom budžeta predviđeno je povećanje prihoda u tekućoj godini za 8,5 milijardi dinara. Od toga bi četiri milijarde trebalo da bude obezbeđeno emitovanjem dugoročnih obveznica, a ostatak će biti preneta sredstva kojima raspolaže Fond za razvoj. Ukupan obim serdstava u budžetu za 2012. godinu povećan je za 13 odsto i iznosi oko 73,7 milijardi dinara. Od toga budžetski suficit iznosi oko 2,7 milijarde dinara, koje će Pokrajina koristiti za kupovinu akcija Razvojne banke.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je od republičkog premijera Mirka Cvetkovića dobio obećanje da će i Vlada Srbije pomoći rad Razvojne banke sa nekoliko milijardi dinara, ali će ona ostati većinskom vlasništvu Pokrajine.

Kako je predviđeno, rok otplate obveznica je do deset godina sa periodom mirovanja od dve godine, a datum emitovanja odrediće Vlada Vojvodine u zavisnosti od procene javnog interesa Pokrajine.

Prema danas usvojenoj odluci, menadžmentu Fonda za razvoj mandat će prestati 31. decembra 2012. godine, kada će fond i formalno prestati da postoji. Fond će do tada nastaviti da radi na naplati potraživanja, a sva prikupljena sredstva biće preneta u budžet pokrajine. Na kraju 2010. iznos kapitala Fonda je iznosio 64,3 miliona evra.

Fond za razvoj osnovan je 2002. godine i imao je najpovoljnije kamatne stope za korisnike ukupno 50 do sada objavljenih konkursa.

Prema najavama Bojana Pajtića, deo zaposlenih u Fondu za razvoj preći će u Razvojnu banku Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga