- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Razvojna banka: Dokapitalizacija je u interesu klijenata

Razvojna banka Vojvodine pozdravila je odluku pokrajinskog parlamenta o dokapitalizaciji te banke i najavila da će uskoro poslovati pozitivno.

Razvojna banka je u saopštenju za javnost navela da je dokapitalizacija u najboljem interesu akcionara, klijenata i svih građana, i predstavljaplanirani nastavak konsolidacije banke.

„U kratkom periodu je vraćeno poverenje klijenata, depoziti fizičkih lica rastu prosečno 100.000 evra dnevno, a projektovana naplata do kraja godine je tri milijarde dinara. Banka ima ogromnu i vrednu imovinu, a jedina je banka sa sedištem u Novom Sadu i regionalnom orijentacijom“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je dokapitalizacijom obezbeđena adekvatnost kapitala, ravnopravno učešće banke na tržištu i podrška novom menadžmentu banke.

„Za akcionare ovo je značajna investicija koja će se dugoročno isplatiti, dok bi druga predložena rešenja značila višestruki gubitak za sve“, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da će novi menadžment banke uz stručnu podršku i poverenje Narodne banke Srbije raditi na prevazilaženju nasleđenih problema, odnosno na rešavanju problema loše aktive, kontrole kreditnog rizika, monitoringa i izveštavanja.

Razvojna banka je najavila da će fokus poslovanja u narednom periodu biti usmeren regionalno na teritoriji Vojvodine, ka malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednicima, preduzetnicima kao i stanovništvu.

Skupština Vojvodine prihvatila je juče predlog da se emituju obveznice u vrednosti 15 milijardi dinara, kojima će biti dokapitalizovana Razvojna banka Vojvodine.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da emitovanje obveznica od 15 milijardi dinara sa rokom dospeća od 30 godina ne znači zaduživanje, već ulaganje kapitala koji neće nestati već će biti u vlasništvu građana Vojvodine.

Prema njegovim rečima, ovakvo rešenje manje košta državu i donosi korist građanima Vojvodine, koji mogu biti potpuno spokojni po pitanju depozita i štednje.

„Ova priča za nas je danas završena. Mi smo povukli korak za koji smo sigurni da je najracionalniji i najbolji, jer obveznice nisu kapital koji ide u vetar već su kapital građana“, kazao je Pajtić.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić potvrdio je prekjuče da je Vlada Vojvodine tražila saglasnost za dokapitaliziciju Razvojne banke, ali je ocenio da to „nije dobro rešenje“ zbog čega je zatražio da pokrajinska vlada promeni mišljenje.

Dinkić je ocenio da je dokapitalizacija te banke „besmislena i ekonomski pogrešna“ i dodao da treba uraditi isto što i sa Novom Agrobankom, odnosno prebaciti depozite u neku drugu banku koja je spremna to da prezume, dodajući da već ima zainteresovanih.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!