Razvijeni evropski regioni spremni da pomognu Vojvodini

"Četiri motora EU" spremni da Vojvodini u narednih sedam do deset godina pruže institucionalnu pomoć

01. jul 2013

Najrazvijeniji evropski regioni danas su izrazili spremnost da pomognu Vojvodini da se pripremi za obaveze koje joj predstoje u svojstvu regije-članice Evropske unije, navodi se u zajedničkoj izjavi koja je potpisana na kraju prvog dana međunarodne konferencije „Četiri motora u okviru EU strategije za Dunavski region“.

Zajedničku izjavu potpisali su predstavnici nemačke pokrajine Baden-Virtmebreg, španske Katalonije, Italijanske Lombardije, francuske Rona-Alpi, koje od 1988. godine čine „Četiri motora EU“, i Vojvodine.

Ta četiri evropska regiona, kako je ranije danas istakao vojvođanski premijer Bojan Pajtić, zajedno imaju 40 puta veći bruto društveni proizvod od Srbije.

U zajedničkoj izjavi se ističe da su „Četiri motora EU“ spremni da Vojvodini u narednih sedam do deset godina pruže institucionalnu pomoć, kako bi se pokrajinska administracija pripremila za obaveze koje joj predstoje, odnosno da sa Vojvodinom podele iskustva u više oblasti.

Reč je o podršci u institucionalnim rešenjima, znanju i transferu stručnog znanja, regionalnoj strategiji inovacija i upravljanju klasterima, transferu tehonologija i podršci inovacijama, podršci korišćenju strukturnih i kohezionih fondova EU, razmeni na nivou lokalnih i regionalnih vlasti, izradi projekata i podršci poslovnim vezama.

„Četiri motora EU“ izrazili su spremnost da podrže i razvoj potencijala za biomasu i ekološke tehnologije, kao i u razmeni ideja o najboljim praksama u prekograničnoj saradnji, navodi se u zajedničkoj izjavi.

U Vladi Vojvodine danas je počeo dvodnevni međuregionalni skup „Četiri motora u okviru EU strategije za Dunavski region“, na kojem, pored Vojvodine, učestvuju predstavnici najrazvijenijih evropskih regiona: nemačkog Baden-Virtemberga, španske Katalonije, italijanske Lombardije i francuske Rona-Alpi.

Ta četiri regiona i čine projekat “Cetiri motora u okviru EU”, koji je veliki međuregionalni projekat i postoji od 1988. godine.

Pored pomenutih regiona i Vojvodine, na skupu učestvuju i delegacije po nekoliko regiona iz Mađarske, Rumunije i Hrvatske.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga