Razvijanje prekogranične i regionalne saradnje

U Skupštini Vojvodine danas je održan prvi sastanak radne grupe koju čine predstavnici Vukovarsko-srijemske, Ž…

22. sep 2008

U Skupštini Vojvodine danas je održan prvi sastanak radne grupe koju čine predstavnici Vukovarsko-srijemske, Županije Bač-Kiškun i Vojvodine, u cilju razvijanja dalje prekogranične i regionalne saradnje. Kako se navodi u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za informacije, na sastanku su iznete načelne ideje i predloženi zajednički projekti koji bi, nakon analize i razrade, mogli da doprinesu stanovništvu i privredi sve tri regije. Razmotreni su projekti sa kojima bi se moglo aplicirati u okviru evropskog IPA programa za predpristupnu pomoć, projekti koji bi se radili uz pomoć nacionalnih vlada tri države, kao i samostalni međuregionalni projekti. Članovi radne grupe predložili su završetak biciklističkih staza duž Dunava, osmišljavanje zajedničke turističke ponude, jačanje saradnje u oblasti obrazovanja, vodoprivrede, zaštite životne sredine, kulture, piše u saopštenju. Dodaje se da je dogovoreno i da se što pre konkretizuje inicijativa za organizovanje regionalnih sajmova privredne, turističke, etnološke i kulturne ponude, koji bi se naizmenično održavali u gradovima Vojvodine, Vukovarsko-srijemske i Županije Bač-Kiškun.
U vezi sa projekatima za koje je neophodno uključivanje i vlada tri države, naglašena je potreba za otvaranjem novih i adaptacijom postojećih graničnih prelaza, kao i za oživljavanjem železničkog saobraćaja između tri regije. Predloženo je i održavanje „projektnog foruma“ u koji bi se, uz pomoć članova radne grupe, okupili predstavnici lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i privrednih, turističkih i drugih institucija iz sve tri regije. Dogovoreno je i da se naredni sastanak radne grupe uskoro održi u Vukovarsko-srijemskoj županiji.
Pored predstavnika Vukovarsko-srijemske i Županije Bač-Kiškun, sastanku su prisustvovali i zamenik pokrajinskog sekretara za regionalnu i međunarodnu saradnju Vladimir Pandurov, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Jovan Tabakov. Sastanku su prisustvovali i generalni konzul Mađarske u Subotici Nađ Ferenc, generalni konzul Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, direktor Fonda za razvoj Vojvodine Mihajlo Brkić, direktor Fonda za podršku investicija u Vojvodini (VIP) Branislav Bugarski i direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Jožef Sabo.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga