Razrešena dužnosti direktorica Pozorišta mladih

Pozorište mladih za godinu dana imalo devet premijera, uvećalo sopstvene prihode za 400 odsto i vratilo publiku u sale

23. nov 2014

Upravni odbor Pozorišta mladih razrešio je sa mesta direktorice Tijanu Delić, zbog kako tvrde “niza budžetskih prekršaja i nenamenskog trošenja novca”, saopštio je taj odbor.

Kako se navodi, predlog je usvojen jednoglasno, glasovima predstavnika Grada Novog Sada i predstavnika zaposlenih u Pozorištu mladih, a na mesto Delićeve imenovana je rediteljka Emilija Mrdaković, koja u tom teatru radi 25 godina.

Odbor je dodao da je imenovanje Mrdakovićeve podržala većina zaposlenih i oba pozorišna sindikata.

Direktorica Pozorišta Tijana Delić rekla je za agenciju Beta da je smena politička igra Srpskog pokreta obnove (SPO), čiji su članovi u Upravnom odboru pozorišta, i da zato ne želi da se bavi “diletantskim pokušajima diskreditacije nezavisnog pozorišta i kulture”, te da su svi navodi zbog kojih je smenjena “apsolutno netačni i pravno pobijeni”.

“Prava adresa za odgovore je Uprava za kulturu i Skupština grada. Oni u ime građana Novog Sada treba da odluče da li žele pozorište kojim će se upravljati na način na koji to želi SPO, po modelu poznatom svim našim sugrađanima, ili za svoje građane žele uspešno pozorište sa nizom premijera”, rekla je Delićeva.

Ona je kazala da je Pozorište mladih za godinu dana imalo devet premijera, da je uvećalo sopstvene prihode za 400 odsto i vratilo publiku u sale, te napravilo sezonu sa ljudima kakvi su Nikita Milivojević, Aca Popovski, Rale Milenković ili Nikola Zavišić.

Dodala je da je pozorište otpočelo saradnju sa mladim umetnicima kao što su protagonisti popularne serije “Državni posao”, pesnik i muzičar Marčelo i Skaj vikler (Sky Vikler) i da je u svoje programe privuklo čak i dobitnike Gremi (Grammy) nagrade.

Kako je Delićeva istakla na kraju mandata, pozorište se nije oslanjalo samo na gradski budžet, već je obezbeđivalo sredstva za programe i produkciju od nezavisnih izvora i sarađivalo sa međunarodnim institucijama.

“Suština cele priče je apsolutno vrednosna. Moji saradnici i ja ponosno stojimo imenom i prezimenom iza svog rada i samim tim ne dozvoljavamo nikakvu vrstu nemorala i niskosti u našem okruzenju. To su vrednosti koje želimo i za naše pozorište i za naš Novi Sad”, rekla je Delićeva.

Tijana Delić za direktoricu Pozorišta mladih izabrana je u januaru 2013. godine na redovnom konkursu kao nestranačka ličnost.

Glumci podneli krivičnu prijavu

Grupa nezadovoljnih glumaca Pozorišta mladih iz Novog Sada podnela je pre dva dana krivičnu prijavu protiv direktorke te institucije Tijane Delić zbog zloupotrebe službenog položaja.

Krivična prijava je podneta i zbog sumnje da je “promenila datum zaključenja i delovodni broj na ugovoru o zakupu automobila”.

U prijavi se navodi da je Delićeva zloupotrebila sluzzbeni položaj, jer je odobrila plaćanje niza malih nabavki bez sprovođenja postupka javne nabavke, i time oštetila pozorište za više od 900.000 dinara.

Glumci su je optužili da je plaćala nabavke kancelarijskog materijala sa konta koja nisu namenjena za tu svrhu, da je uzimala dnevnice za službena putovanja na kojima nije bila, te da je sebi uplatila čak 11 dnevnica za privatni boravak u Americi.

– Okrivljena je zloupotrebila automobil pozorišta tako ssto je ono u avgustu, kada pozorište ne radi, samo za tri dana na relaciji Novi Sad-Beočin, koji je udaljen 22 kilometara, prešlo 980 kilometara. To je dokaz da je auto korišćen u privatne svrhe – piše u prijavi.

Krivičnu prijavu su potpisali predsednica Nadzornog odbora u pozorištu Maja Crnobarac i predsednik Upravnog odbora Budimir Gođevac.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga