Razočarenje, korak nazad za Srbiju, nepoštovanje ljudskih prava

Reakcije na zabranu Parade ponosa

28. sep 2013

File: Propuštena prilika da se pokaže poštovanje prava

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da su srpske vlasti zabranom Parade ponosa u Beogradu treću godinu za redom propustile priliku da pokažu da poštuju temeljna ljudska prava.

Poštovanje prava na slobodu okupljanja i izražavanja su posebno važna u kontekstu pristupnih pregovora Srbije i u okviru procesa skrininga za poglavlja 23. o pravosuđu i osnovnim pravima, naveo je File u saopštenju.

„Kao komesar za proširenje EU, u obavezi sam da tražim od zemalja kandidata da potpuno prihvate vrednosti poput slobode okupljanja i slobode izražavanja koje su u temelju na kojem je projekat Evropske unije izgrađen“, naveo je File u saopštenju.

On je naveo da Evropska komisija očekuje da vlada Srbije preduzme sve neophodne korake da ispita pretnje nasiljem upućene Paradi ponosa i preduzem neophodne mere da osigura da se sloboda okupljanja i izražavanja ubuduće potpuno poštuju.

Evropska komisija će nastaviti da podržava napore da se u Srbiji razvije klima tolerancije i da nema diskriminacije na osnovu roda, rasnog ili etničkog porekla, vere, seksualne orijentacije ili godina u skladu sa sporazumom i poveljom EU o osnivnim pravima kao i zaključcima Evrpopskog saveta o LBGT pravima iz juna 2013.

Olson: Otkazivanje Parade ponosa, korak nazad za Srbiju

Švedska ministarka za evropska pitanja Birgita Olson izjavila je večeras u Beogradu da je Vlada Srbije odlukom da ne dozvoli Paradu ponosa propustila veliku priliku da pokaže da je spremna da u potpunosti poštuje ljudska prava.

„Izuzetno sam razocarana i veoma mi je žao što je Parada ponosa otkazana. Ovo je propuštena prilika za srpsku vladu da pokaže da je spremna da u potpunosti postuje ljudska prava“, rekla je Olsonova u Beogradu za Švedski radio posla odluke Vlade Srbije da iz bezbednosnih razloga ne dozvoli održavanje za sutra zakazane Parade ponosa u Beogradu.

Upitana da li će takva odluka uticati na pregovore Srbije sa EU, ona je istakla da je „održavanje Parade ponosa zajedno s reformom pravne države i slobodom medija u srži evropske politike prema Srbiji“ i da je jasno da će to svakako biti „veliki korak unazad za Srbiju“.

Olsonova, koja je trebalo da bude glavni govornik na sutrašnjoj Paradi ponosa, rekla je da su njene kolege, ministri zemalja EU, učinili sve što je u njihovoj moći da ohrabre Beograd, da su na tome na zadivljujuć način sarađivale i ambasade članica EU u srpskoj prestonici, i da je bila veoma iznenađena negativnom porukom koja je večeras stigla.

Ona je dodala da je danas u Beogradu srela nekoliko ministara, imala sastanke s predstavnicima civilnog društva, i da su svi bili svesni da je ovo pravi trenutak, pravi put, i da je zato razočarenje utoliko veće.

Birgita Olson je rekla i da ne veruje da je su bezbednosni rizici pravi razlog otkazivanja parade ponosa, već da je to „samo izgovor koji ne stoji kao argument“.

„Ovo je zemlja koja ima brojne fudbalske utakmice sa nasilnim huliganima i uspeva da ih održi uz prisustvo hiljade policajaca. Mislim da je to izgovor, ne mislim da taj argument stoji“, rekla je švedska ministarka.

Ambasada SAD: Veoma smo razočarani

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da je „veoma razočarana“ odlukom vlade Srbije da otkaže Paradu ponosa 2013.

„Sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda udruživanja su glavne vrednosti ljudskih prava, a njihova zaštita i osiguranje za svakog građanina su osnovna odgovornost svake demokratske vlade“, navedeno je u saopštenju američke ambasade dostavljenom Tanjugu.

Ta prava su, kako se ističe, osnovna ljudska prava koja dele svi na osnovu naše čovečnosti i nisu rezervisana za bilo koju pojedinačnu grupaciju u tom društvu.
U saopštenju se takođe osuđuju antidemokratske pretnje nasiljem protiv učesnika Parade i naglašava da „nasilje i pretnje nemaju mesta u demokratskom diskursu“.

„Ponavljamo našu snažnu i dalju podršku razvoju i jačanju demokratskih vrednosti u Srbiji i još jednom se obavezujemo da ćemo podržavati ljudska prava za sve“, stoji u saopštenju.

Svetski mediji o zabrani Parade ponosa

Svetski mediji prenose da je Vlada Srbije zabranila Paradu ponosa zbog bezbednosnih razloga, uz komentar da bi zabrana mogla da se odrazi na odnose Srbije s Evropskom unijom.

„Srpska vlada zabranila je u petak gej aktivistima protest u Beogradu treću godinu za redom, navodeći pretnje po javnu bezbednost od desničarskih huligana, ali i rizikujući osudu iz EU uoči očekivanog početka pristupnih pregovora“, navodi agencija Rojters.

Prenoseći vest o zabrani, agencija Ašošiejted pres ocenjuje da se odluka o dozvoljavanju gej parade smatra testom da li je Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, posvećena poštovanju ljudskih prava.

Rojters navodi da konzervativna društva širom Balkana sporo prihvataju veća prava za homoseksualce koji se u javnosti redovno susreću s nasiljem.

Agencija AFP u vesti o zabrani gej parade prenosi reči jednog od organizatora Parade ponosa Gorana Miletića da je „to loša vest za Srbiju koja pokazuje da se ljudska prava ne poštuju u ovoj zemlji“.

Davenport: Zabrana parade odraziće se na izveštaj EU

Zabrana Parade ponosa i koraci koji će tim povodom biti preduzeti odraziće se na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport (Michael Davenport).

„Ovo je nova prilika koliko i neuspeh. Ovo je prilika za značajnije angažovanje države i saradnju sa organizatorima u pripremi sledećeg Prajda 2014. godine. Potrebno je veoma ozbiljno angažovanje na političkom nivou da bi se taj događaj odigrao sledeće godine“, rekao je Davenport na konferenciji za novinare u Medija centru.

Izveštaj bi trebalo da bude objavljen sredinom oktobra.

Davenport je naveo da je Vlada Srbije prvo poručila da želi da se Parada dogodi, a da je onda zabranila zbog bezbednosnih razloga.

„Teško je izbeći zaključak da su pretnje i zastrašivanja odredile ishod i to je veoma razočaravajuće za sve nas, a još više za građane Srbije koji su očekivali da Vlada odluči drugačije i suprotstavi se tim pretnjama“, rekao je Davenport.

Davenport je istakao da Srbija ima kapacitet i profesionalne snage bezbednosti koje su sposobne da obezbede događaj poput Prajda, što se i pokazalo u drugim slučajevima.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da ta institucija „ne može da ne osudi“ zabranu Parade ponosa.

„Pozivanje na obaveštajne službe nije praksa bilo koje demokratske zelje unutar EU i to zvuči nekako čudno. Odluku o zabrani nije donela Vlada, nego vrh Vlade na zasedanju sa obaveštajnim službama i to je neka čudna odluka koje kolege u različitim političkim grupama neće lako prihvatiti“, rekao je Kacin.

Kacin je ocenio da Srbiji nedostaje vođstvo i istakao da nisu lideri oni koji se kriju iza javnog mnenja i povlađuju mu, nego oni koji menjaju stavove javnosti, i dodao da izgleda kao da se Vlada posle rekonstrukcije nalazi u intenzivnoj predizbornoj kampanji.

„Dodvoravanje javnom mnenju je normalno u izbornim kampanjama. Ja sam sedam godina izvestilac za Srbiju i čini se kao da je Srbija samo u kampanji, a mi bismo želeli i nešto da vidimo“, rekao je Kacin.

Kacin je pozvao predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ispuni svoje obećanje dato prošle godine, kada je rekao da 2013. godine neće biti razloga za zabranu Prajda.

„Zabrana Prajda je kriva poruka u krivo vreme na krivom mestu“, rekao je Kacin.

Poslanica Evropskog parlamenta Marija Kornelisen (Cornelisen) rekla je da je zabrana Prajda „kapitulacija“ države Srbije.

„Bar od 2010. godine poznato je da postoje nasilničke grupe sposobne da ruiniraju grad i ne vidim da su učinjeni napori da se te grupe spreče. To je potpuni nespeh Vlade, jer je pokazala da nije sposobna da obezbedi vladavinu prava. Bila bih veoma zabrinuta da sam na mestu Vlade Srbije“, rekla je poslanica Evorpskog parlamenta.

Marija Kornelisen navela je da se u Srbiji mora uložiti napor da bi građani shvatili da je homoseksualnost normalna, što je potpuno suprotno od izjava premijera Ivice Dačića koje su, kako je rekla, uticale na njegov kredibilitet.

Jedan od organizatora Prajda Goran Miletić najavio je da će se žaliti Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer Vlada Srbije ne poštuje sopstvene zakone i Ustav.

Kuća ljudskih prava: Poraz Vlade i službi bezbednosti

Kuća ljudskih prava i demokratije zatražila je noćas hitnu sednicu Odbora za bezbednost Skupštine Srbije zbog priznanja institucija da nisu u stanju da osiguraju bezbednost za građane.

Zahtev su uputile Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Kuća zahteva da Vlada Srbije u narednih nedelju dana predloži jasne mera koje bi dovele do smanjenja socijalne distance i predrasuda prema LGBT populaciji u Srbiji i omogućile da se sledeća Parada ponosa održi bez problema.

Kako se u saopštenju ukazuje, ovo je treća Parada ponosa za redom koju zabranjuje isti sastav Ministarstva unutrašnjih poslova.

Službe bezbednosti, kojima koordiniše Aleksandar Vučić, nisu bile uspešne u postizanju osnovnog cilja – da obezbede slobodu i sigurnost svih građna u Srbiji.

Krajnje je vreme da se sve institucije, na čelu sa Skupštinom Srbije, uključenje u rešavanje problema nasilja i mržnje koji se u Srbiji šire iz dana u dan, a službe bezbednosti okrenu realizaciji svoje osnovne funkcije garantovanju jednakosti i bezbednosti svih građana, ističe se u saopštenju.

Sva ministarstva treba u narednih godinu dana da ulože sve napore da, u saradnji sa civilnim društvom i strukovnim organizacijama, ostvare merljive rezultate na polju zaštite ljudskih i manjinskih prava.

LSV: Dačić da podnese ostavku

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da ministar policije Srbije Ivica Dačić podnese ostavku zbog zabrane održavanja Parade ponosa i ocenila da je tom zabranom zapravo „suspendovan“ Ustav Srbije.

„Ostavka ministra policije bila bi čin odgovornog čoveka, kao što bi bila očekivana i odluka svakog premijera da takvog ministra smeni“, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ivica Dačić je i predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova.

Ta stranka je optužila državne organe da se tri godine za redom „povlače pred huliganima koji prete nasiljem, molotovljevim koktelima i različitim terorističkim akcijama“, a za sve to vreme MUP Srbije i ostale službe „nisu u stanju da ih evidentiraju i privedu“.

„Država ‘ne vidi’ da zabranjeni Obraz radi i dalje, dok Ustavni sud razmatra nadležnosti Vojvodine, a ne zabranjuje SNP 1389 niti navijačke podgrupe. Skupovi koje su najavljivale organizacije poput SNP 1389, Obraza, trebalo je ovoga puta da budu iskorišteni za to da država konačno na jednom mestu legitimiše i potraži sve one koji su i ranije pretili rušenjem i paljenjem Beograda“, navodi se u saoopštenju.

Dodaje se da je bezbednosna situacija u Vojvodini, a naročito u Novom Sadu odavno „ispod granice podnošljivosti“.

(Autonomija/Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga