- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Razlika u platama u EU znači da žene od danas rade besplatno

Razlika u prosječnim plaćama muškaraca i žena u Europskoj uniji znači da od 4. studenoga do kraja godine žene diljem Unije rade besplatno, upozorila je Europska komisija, kako prenosi Hina.

Tzv. dan ravnopravnosti u plaćama služi kako bi se ukazalo na činjenicu da žene i dalje zarađuju manje od muškaraca na istim poslovima.

Diljem Europske unije žene zarađuju prosječno 16 posto manje od muškaraca, prema posljednjim podacima.

Ta je brojka 0,2 postotna boda manja u odnosu na prethodnu godinu.

„Prije šezdeset godina načelo ravnopravnosti plaća upisano je u europske ugovore i još uvijek žene diljem Europe ne vide usklađenost stvarnosti svakodnevnih života sa zakonima“, napisali su u priopćenju povjerenici Europske komisije Vera Jourova, Marianne Thyssen i Frans Timmermans.

Leyen obećala zakon o transparentnosti

„Iako smo napravili neke korake u pravom smjeru u proteklih pet godina više se mora učiniti i brže. Naši građani od nas očekuju da se više potrudimo“, dodali su.

Novoimenovana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, koja će biti prva žena na čelu vlade EU-a, obećala je zakon o transparentnosti plaća u prvih sto dana svoga mandata.

To zajedno s novim pravilima EU-a koja olakšavaju muškarcima i ženama da ravnopravno dijele odgovornosti za odgoj djece trebalo bi „odgovoriti na korijene uzorka jaza u plaćama po spolu“, navelo je troje povjerenika.

Von der Leyen je sastavila tim povjerenika s ravnopravnom zastupljenošću muškaraca i žena no tri je njezina kandidata odbio Europski parlament.

Sad se ne čini izglednim da će postići rodnu ravnopravnost u Komisiji, prenosi agencija.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!