SAD izbegle bakrot u poslednji čas

Američki predsednik Barak Obama i predstavnici Kongresa postigli su istorijski dogovor o povećanju gornje granic…

01. avg 2011

Američki predsednik Barak Obama i predstavnici Kongresa postigli su istorijski dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja i smanjenju potrošnje.

Obama se sinoć pojavio u prostoriji u kojoj se održavaju brifinzi za medije u Beloj kući kako bi objavio predloženi sporazum, prema kojem bi u narednih 10 godina trebalo da se uštedi oko 900 milijardi dolara, a ujedno i osnuje dvostranačka komisija u Kongresu, koja će razmotriti dalje smanjenje troškova vlade od 1,5 biliona (hiljada milijardi) dolara.

„Želim da objavim da su lideri obe partije u oba doma Kongresa postigli sporazum o povećanju granice zaduživanja, čime je izbegnut problem koji bi mogao da ima razarajući efekat po našu ekonomiju“, rekao je Obama, prenosi Rojters.

Obama je naveo da podizanje granice zaduživanja neće biti izvršeno brzo, kako ne bi postalo problem za krhku američku ekonomiju, dodajući da će u narednih nekoliko meseci biti napravljen detaljan plan za smanjenje potrošnje. Američki zvaničnici su, kako javlja AP, naveli da je predstavnik republikanaca Džon Boner telefonirao Obami u nedelju uveče da bi mu rekao da prihvataju dogovor.

Očekuje se da će posle dogovora postignutog kasno sinoć o tome se prvo pozitivno izjasniti Senat, a potom i Predstavnički dom američkog Kongresa u kojem opozicioni republikanci imaju većinu.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga