Ratovi 90-ih uticali na život katolika u Srbiji i na ekumenski dijalog

Sociolog dr Boško Kovačević smatra da, za razliku od građana, vođstvo pre svega Srpske pravoslavne crkve nije dovoljno učnilo na planu međureligijskog dijaloga.

26. dec 2016

Katolička religija je u samoj Subotici, i uopšte u severnom delu Bačke, vekovima bila većinska – bačka nadbiskupija je osnovana još 1090. godine – i to je dalo svoj pečat sveukupnom životu na ovim prostorima, ukazuje katolički sveštenik Dragan Muharem, predavač na Teološko-katehetskom institutu.

„Građani Subotice i okolice, katoličke veroipovesti, stoljećima ovom mjestu daju jedan prepoznatljivi kršćanski identitet. Subotica je prepoznatljiva i kroz tradicionalne običaje i manifestacije, kakva je recimo Dužijanca, gdje se svi stanovnici uključuju bez obzira na naciju i vjeru, iako je to tradicija bunjevačkih Hrvata“, naveo je Muharem za Radi0 Slobodna Evropa.

On napominje da ne treba zaboraviti da su ratovi 90-ih uticali na živote najviše katoličkog stanovništva u Srbiji, što je ostavilo traga i na ekumenskom dijalogu.

„U vremenima koja nisu bila naklonjenja vjeri kao takvoj, i kasnije u vrijeme bujanja nacionalizma, ne možemo se pohvaliti značajnijim pomacima kad je reč o ekumeni, na jednoj višoj odnosno službenoj razini. I dalje se tu osjećaju opterećenja prijašnjih vremena… Ipak, katolici istočnog i zapadnog obreda uspjeli su opstati i zadržati tu svoju kršćansku baštinu. Na svakodnevnoj, osobnoj razini, ljudi našega podneblja poštuju i cijene tu našu multikonfesionalnost“, kazao je Dragan Muharem.

Iskustvo multikonfesionalnosti i višenacionalnog suživota pomoglo je da Subotica devedesete prebrodi bez većih sukoba i uz zavidnu međunacionalnu i međuversku toleranciju. O tom svakodnevnom preplitanju običaja i religija za Radio Slobodna Evropa Subotičanin Josip Stantić kaže da je Subotica oduvek bila sredina u kojoj se mogao negovati verski identitet, čak i tokom devedesetih, kada je to u drugim sredinama bilo teško.

„Ponegde i sada u nekim delovima zemlje katolicima nije lako demonstrirati svoju veru. Ovde je to tradicija – ja recimo, kao katolik i privrženi vernik, imam dosta prijatelja među pripadnicima drugima konfesija, te sam recimo upravo ovih dana bio na slavi jednog pravoslavca, gde je tako reći bilo više katolika nego pravoslavaca. Sasvim je normalno, dakle, da se posećujemo, družimo, negujemo te društvene veze“, naveo je Stantić.

Sociolog dr Boško Kovačević smatra, međutim, da za razliku od građana, vođstvo pre svega Srpske pravoslavne crkve nije dovoljno učnilo na planu međureligijskog dijaloga.

„Veliki je problem što i dalje Pravoslavna crvka pokušava da prolongira odnosno da odalji sve te ideje i inicijative oko ekumene. A ja mislim da su ekumenske ideje neminovnost i da će ta vrsta približavanja crkava kad tad morati da se desi“, ukazuje Kovačević.

Na prostoru grada Subotice živi najveći broj katolika u Srbiji. Od ukupnog stanovništva grada više od 50 odsto građana je rimokatoličke veroispovesti, prevashodno hrvatske i mađarske nacionalnosti. Pored osam crkava u samom gradu, u kojima se bogosluženje odvija na hrvatskom i mađarskom jeziku, u Subotici se nalazi Paulinum, jedina katolička srednja škola u Srbiji, kao i Teološko katehetski institut. Grad je i sedište Subotiče biskupije, jedne od ukupno šest u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga