Ratni zločinac Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

"On presudu dočekuje sa tri obroka dnevno, sa zdravstvenom njegom, dok desetine hiljada porodica traga za makar jednom kosti članova svojih porodica"

08. jun 2021

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH, potvrdili su za N1 Sarajevo predstavnici žrtava koji prate izricanje presude u haškoj sudnici. Žalbeno veće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.

Konačna presuda u ovom predmetu izrečena je nakon gotovo 26 godina od podizanja optužnice protiv Ratka Mladića u Haškom tribunalu (ICTY), te utvrđena odgovornost jednog od ključnih aktera rata u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi, te protjerano više od dva miliona stanovnika Bosne i Hercegovine.

Ratko Mladić je u pritvoru u Sheveningenu od 31. maja 2011. Uhapsile su ga vlasti Srbije, 26. maja te godina, nakon što se više od 15 godina skrivao od pravde, uz pomoć države Srbije i entiteta Republika Srpska. Uhapšen je u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.

Suđenje je trajalo od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016. Tokom 530 radnih dana, saslušano je 169 svedoka optužbe i 208 svedoka odbrane. U spis su uvedene i pisane izjave još 214 svedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta.

Praćenje presude u Vijećnici

Reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja je u Vijećnici gdje se prati izricanje presude. Tamo se nalaze i porodice žrtava.

“Bez obzira na ishod presude Ratku Mladiću, kažu da pravda neće biti zadovoljena, jer on presudu dočekuje sa tri obroka dnevno, sa zdravstvenom njegom, dok desetine hiljada porodica traga za makar jednom kosti članova svojih porodica. Jedan majka čije je dijete ubijeno u Sarajevu mi je rekla da ima stotinu života i da bude osuđen u svakom od njih, za njih pravda neće biti zadovoljena.”

Haški tribunal je generala Mladića prvi put optužio 25. jula 1995, a optužnica je više puta menjana i dopunjavana do 2011.

Pre nego što se, u leto 2011, našao u pritvoru u Sheveningenu, general Mladić je, po nalazima lekara, bio preživeo tri moždana udara.

Za vreme provedeno u pritvoru, Mladić je bio podvrgnut brojnim terapijama i nekoliko puta je operisan, a 2013. se u sudnici zahvalio Tribunalu što mu je spasao život.

foto: Al Jazeera Balkans

Odbrana je, tokom celog procesa, ukazivala da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršava i da postoji rizik od fatalnog moždanog udara.

Branioci su tražili i da bude utvrđeno da li je Mladić procesno sposoban.

Izveštaji sudskih lekara, s druge strane, govorili su da je Mladićevo zdravlje zadovoljavajuće i pod kontrolom, kao i da mu se pruža sva potrebna medicinska nega.

Drugostepenom presudom Ratko Mladić nije proglašen krivim za genocid počinjen u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

BBC je Mladića nazvao „krvnikom iz Bosne“.

(Autonomija, AJB, N1, Anadolija, naslovna fotografija: Tarik Samarah)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Zrenjanin
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga